KezdőlapGazdaságElindult a Schneider Electric 40 millió eurós beruházása Dunavecsén

Elindult a Schneider Electric 40 millió eurós beruházása Dunavecsén

-

Péntek délelőtt a Schneider Electric új dunavecsei okosgyárának ünnepélyes alapkőletétele volt.

Duna Smart Power Systems – ez lesz a neve a Schneider Electric új dunavecsei okosgyárának, ahol a legfejlettebb ipari technológia segítségével készítenek majd középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket. A Schneider Electric termékportfóliójának legújabb darabjait gyártják majd itt, köztük primer és szekunder kapcsolóberendezéseket, kisfeszültségű villamos kapcsolószekrényeket és azok alkatrészeit, a teljes európai piacot kiszolgálva.

Kiemelt szempont a fenntarthatóság

Az okosgyár megvalósítása során kiemelt figyelmet kap az energiahatékony működés biztosítása. Ennek jegyében geotermikus energia működteti a hűtési és fűtési rendszereket. A tetőn napelemek támogatják a lehető legmagasabb szintű megújuló energiafelhasználást, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják majd.

Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom lesz, ún. légzsilipeket telepítenek, a kamiondokkoló állomásokat pedig energiahatékony módon alakítják ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget. Hasonló megoldást alkalmaznak majd a személybejárat esetében is. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártás során. A szerelőcsarnokban CO2 érzékelők segítik majd a légcsere vezérlését. Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED világítást. Az elektromos járművek számára 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást telepítenek. Mindezeket a technológiákat pedig a Schneider Electric digitális energiamenedzsment felügyeleti rendszere irányítja majd.

Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával elhelyezett kapszula több szempontból is különleges

Amellett, hogy magát a kapszulát is a cég dolgozói készítették, elhelyezték benne a Schneider Electric egyik modern kapcsolószekrényének kicsinyített másolatát, amelyet szintén a vállalat munkatársai készítettek kifejezetten erre az alkalomra. A kapszulába került egy tiszta levegővel megtöltött fiola, ez jelképezi azt a berendezést, amelyikben egy üvegházhatású gázt váltottak ki tiszta levegővel, és amelyet Dunavecsén is gyártanak majd. Egy pénzérme Kandó Kálmán magyar mérnök, a fázisváltó kidolgozójának emléke előtt tiszteleg. A kapszulában elhelyezték az új okosgyár látványtervét is, illetve a Schneider Electric jelenlegi vezetőinek és munkatársainak nevében egy nyilatkozatot arról, hogy a világ vezető szemléletformáló vállalataként a fejlődés és a fenntarthatóság felé nyitnak utat mindenkinek, illetve felelős vállalatként az okosgyár térségében felmerülő környezeti, gazdasági és társadalmi körülményeket kellő érzékenységgel és kiemelten figyelik, saját eszközeik mentén támogatják azok fejlődését. Emellett folyamatosan azért dolgoznak, hogy meglévő munkatársaik elégedettek legyenek, és hogy vonzó környezetet teremtsenek a jövő fiatal tehetségei számára.

A termelés a Schneider Electric dunavecsei okosgyárában a tervek szerint 2024-ben indul meg.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Fokozott ellenőrzéseket tartottak a rendőrök

0
A Fejér vármegyében az egyenruhások február 12. és február 18. között sebességmérési akciókat tartottak, amelynek során ellenőrizték a biztonsági öv használatát, az ittasságot, valamit...

Elismerések a diplomaátadón

DunaOnline

FREE
VIEW