KezdőlapKözéletDunaújvárosban miért „titkos” az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozata?

Dunaújvárosban miért „titkos” az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozata?

-

Minden helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) megválasztásától, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított harminc napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni.

Az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – közérdekből nyilvános. A törvény jelenleg nem rendelkezik arról, hogy az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát kötelezően közzé kell tenni. Ugyanakkor semmilyen rendelkezés nem tiltja, hogy a helyi önkormányzatok egyedileg elrendeljék a vagyonnyilatkozatok közzétételét. A 2019-es dunaújvárosi önkormányzati választáson győztes „Rajta Újváros” Egyesület tagjai teljes nyitottságot, tájékoztatást ígértek. Ennek szellemében a képviselők 2020., 2021. és 2022. évi vagyonnyilatkozatai a leadási határidőt követően felkerültek a város hivatalos honlapjára. A 2023. évi dokumentumokat azonban a mai napig hiába kerestük. A témával kapcsolatos kérdésünkre a „Sajtóiroda” a mai napig nem válaszolt. Megnéztük néhány nagyváros (Budapest, Győr, Pécs, Szeged és Miskolc) honlapját, amelyeken az átláthatóság jegyében már hónapok óta megtalálhatóak a képviselők idei nyilatkozatai. Nem tudjuk milyen okok miatt „titkosak” Dunaújvárosban ezek a dokumentumok. A városban keringő információk szerint talán azért, mert néhány személynél jelentős vagyongyarapodás történt az elmúlt esztendőben.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Végéhez ért az egyetem nyílt tantárgyi képzése

0
A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete sikeresen zárta a "Fejlett IT infrastruktúrák" című nyílt tantárgyát. Mint azt felsőoktatási intézményünk részletezte, a márciusban indult, "Fejlett IT...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW