KezdőlapKülönleges gazdasági övezetTöbb milliárdos fejlesztés valósult meg

Több milliárdos fejlesztés valósult meg

-

Még 2021 tavaszán döntött arról a kormány, hogy Duna-mente – Fejér megye elnevezéssel különleges gazdasági övezetet jelöl ki. Ezt követően a Fejér Vármegyei Önkormányzat megállapodást kötött az érintett – Rácalmás, Adony, Iváncsa, Kulcs – településekkel, melyet Dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke a települések polgármestereivel irt alá.

A Fejér Vármegyei Önkormányzat a különleges gazdasági övezet bevételi forrásaiból Rácalmásnak 2,5 milliárd forint támogatást nyújtott összesen. Ebből valósult meg a Rákóczi Ferenc utca, ami segíti a további házak építését a meglévők mellett. Az utca vonatkozásában sikerült a víz és csatornarendszert is úgy kialakítani, hogy későbbekben sem kell az aszfaltot felbontani. Elkészült a Venyimi út és a hozzá tartozó járda, illetve a József Attila utca aszfaltozása is. A közeljövőben valósul meg a Kulcs és Rácalmás közötti kerékpárút létrehozásához szükséges ingatlanok megvásárlása, valamint a Szélescsapás utca 49 ingatlanja számára az ivóvíz bevezetése.

Adony 654 millió forint támogatásban részesült.  Ebből jelentős részt fordítottak a háziorvosi alapellátásra, család- és nővédelmi gondozásra, óvodai nevelésre és közművelődési feladatok ellátására. Befejezték a Bocskai utcai szennyvízcsatornát a városközpont vízelvezetésének pótmunkáit, kialakítottak egy futókört, új buszvárót építettek és megújították a már meglévőket. A város belterületén, az ABC-nél, a Bajcsy-Zsilinszky utca rekonstrukciója is befejeződött. Felújították a Sarlós Boldogasszony Templomot, valamint az Adonyi Rendőrőrsöt is fejlesztették.

Iváncsa támogatása 1, 2 milliárd forint volt. Ebből egyebek mellett egészségügyi ellátásra, gyermekétkeztetésre, óvodai és bölcsődei feladatok ellátására fordítottak a településen. Elkészült az Arany János utca csapadékelvezető árkának rekonstrukciója, az iskolai étkező és konyha felújítása, a Kandó, a Virág és a Mátyás király utca járdafelújítása, a családsegítő épületének renoválása, valamint új tetőszerkezettel gazdagodott a Faluház és az óvoda. Sétálóutat építettek a temetőbeés parkolókat is létesítettek. Vasúti és közúti bekötőt kapott az iváncsai akkumulátorgyár, továbbá ebből újul meg a gyalogút a Munkácsy, a Dózsa György, valamint a Béke utcában is.

Kulcs 500 millió forint támogatást kapott. Ez az összeg az épülő új bölcsőde, a Polgármesteri Hivatal és a könyvtár működési költségeit segíti, továbbá az óvodai befogadóképesség-növekedését jelenti a kulcsi családok számára. A Fejér Vármegyei Önkormányzat által biztosított támogatás nagyban hozzájárult a kulcsi Egészségház építéséhez, mely már 90 százalékban elkészült. Jól haladnak a bölcsőde építési munkálatai is. Ebből a pénzből fog megvalósulni a Kulcsi Polgármesteri Hivatal felújítása, a Kulcsi Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde udvarának parkosítása, a Kulcsi Szociális Intézmény épületének felújítása, a Kulcsi Egészségház és a Família utcai lakópark víziközmű fejlesztése, a Kulcsi Hajóállomás sérült közmű felújítása, a Kulcs-Rácalmás közötti kerékpárút létesítése, valamint a Kulcsi Fekete István Általános Iskola fejlesztése is. A különleges gazdasági övezet támogatásból új bölcsődei férőhelyeket alakítottak ki, valamint ebből finanszírozták az Országos Bringapark Program keretében megépülő kulcsi pumpapálya önrészét.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Kezdődnek a ballagások

0
A Lorántffy Zsuzsanna Technikum arról adott hírt, hogy végzős kollégista diákjaikat április 23-án búcsúztatták el. Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően zajlott. A rövid műsor...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

DunaOnline

FREE
VIEW