Közélet

Háromezerrel kevesebben vagyunk Dunaújvárosban

A Nemzeti Választási Iroda honlapján lévő információk alapján Dunaújvárosban 34.800 választópolgárt várnak az urnákhoz most vasárnap.

Ez a szám háromezerrel kevesebb, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás alkalmával. Akkor ugyanis 37.701 szavazópolgár szerepelt a névjegyzékben. Nemcsak a lakosságszámban jelent sokat ez a különbség, hanem döntő tényező is lehet a választási eredmény alakulásában is. Például háromezer szavazat a 2019-es választáson akár az eredményt is megváltoztathatta volna (akkor három polgármesterjelölt közül lehetett választani, Pintér Tamás 10.159 vokssal nyert, Cserna Gábor 7397 voksot kapott, míg Farsang Tibor 470-et).

Nyilván az is döntő tényező, hogy mennyien fognak részt venni a szavazáson. A szabályok értelmében nincs kötelező részvételi minimum, tehát a június 9-én leadott szavazatok összesítése alapján alakulhat meg az új közgyűlés. Az nyer közgyűlési mandátumot, aki a legtöbb érvényes voksot kapja. Ha szavazategyenlőség állna be (akár a polgármesteri voksoláson, akár a tíz egyéni választókerület valamelyikében), akkor időközi választást kell tartani.

Molnár Emese/Duol.hu

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW