Közélet

Pozitív jövőképe lehet a vasműnek

A vasművel kapcsolatos pozitív hírekről, a bérmegállapodásról tartott sajtótájékoztatót Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője és Magyar András, a JUVE – Fidesz-KDNP dunaújvárosi polgármesterjelöltje.

Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője azzal kezdte, Dunaújváros életében fontos tényező a vasmű, mai nevén Liberty Dunaújváros, hiszen erre az ipari bázisra épült. Nagyon fontos volt, hogy abban a bizonytalan időszakban, amikor a vasmű nehéz helyzetbe került, amikor nem tudtak egy összegben fizetést adni a dolgozóknak, a magyar állam közbelépett. Megteremtette a jogi keretrendszert ahhoz, hogy elinduljon a törvényes felszámolási folyamat, és nyílt pályázat útján új cégcsoportot kereshessenek a működtetésére. A kormány ez idő alatt is mintegy 16 milliárd forinttal segített abban, hogy megkaphassák a dolgozók a béreiket. Mostanra átvette a vezetést az új tulajdonos, a Liberty Steel. Bár a piaci környezet jelenleg alacsony termelési szintet, működtetést tesz lehetővé, de közben már megállapodások köttettek egy elektromos ívkemence beszerzésének előkészítésére: a terv az, hogy megtörténjen az úgynevezett zöld átállás, ami azt jelenti, hogy ez sokkal környezetbarátibb megoldás, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenteni lehet a széndioxid-kibocsátást is. Addig is a béreket biztosítják, és amikor aktuálissá válik, az új technológiák alkalmazása érdekében képzéseket is szerveznek a dolgozóknak.

– Azt gondolom, a dunaújvárosiak számára ez egy pozitív hír, hogy van jövője a vasműnek. Bár voltak ellendrukkerek, a magyar állam segítségével mégis sikerült megmenteni – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Azt is vázolta, hogy a Liberty Dunaújváros reprezentatív szakszervezetei tárgyalásokat kezdeményeztek a béremelésekről. Dr. Mészáros Lajos folyamatosan kapcsolatban volt Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárral ez ügyben. A múlt hétre összehívtak egy egyeztetést is, amelyen a bérekről és a kollektív szerződésről tárgyaltak az érintettek. Ennek eredményeként végül is 43 ezer forintos egységes alapbérnövekedésben, és 150 ezer forintos bónusz kifizetésében egyeztek meg. A képviselő hozzátette, a kollektív szerződésről még folyamatban van a tárgyalás, de bízik benne, hogy hamarosan ezt is megköthetik a felek.

Magyar András, a JUVE – Fidesz-KDNP polgármester jelöltje úgy fogalmazott, örömteli, hogy ilyen megnyugtató hírek érkeztek a vasmű ügyében is. – Mi egy olyan városvezetést képzelünk el, amely valódi partnerséggel tud együttműködni a gyár vezetésével, egy olyan napi szintű kapcsolatot kell kialakítani a menedzsment és az önkormányzat között, mint amilyen annak idején is volt- hangsúlyozta, és hozzátette azt is, hogy a kormány segítségére a továbbiakban is számítanak, hogy túllendüljünk a jelen nehézségein. Említette azt is, hogy ezen a héten dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárral egyeztettek a Dunaújvárosi Egyetemen, aki megerősítette őket abban, hogy segítik a szakképzés, a felsőoktatási intézmény és a vasmű közti együttműködést is, amely támogatást jelent az új technológiák átállásában.

Ahhoz, hogy folytatni lehessen a vasmű jövőjének rendbetételét is, hogy megvalósíthassuk a fejlődést szolgáló terveket, a támogatásukat kérjük a június 9-i önkormányzati választásokon. Ahogy a már jól ismert, szállóigévé vált mondat is kiemeli: „Ha él a gyár, él a város is!”- mondta Magyar András.

Molnár Emese/Duol.hu

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW