Kékfény

Kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek egy bűnszervezet

A Fejér Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt indítványozta öt férfi letartóztatását. Az egyikük irányítása alatt működő bűnszervezet mintegy két milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A nyomozás adatai szerint 2019. január 1-jétől az egyik férfi irányítása mellett egy többszintű céghálózat jött létre azért, hogy a cégek közötti színlelt ügyletekkel, fiktív számlák hatására keletkező levonandó általános forgalmi adó összegével gazdagodjanak. A cégláncolatban első szinten a kizárólag fiktív számlakiállítással foglalkozó, a bizonylatokon feltüntetett gazdasági események elvégzéséhez sem személyi, sem tárgyi feltételekkel nem rendelkező gazdasági társaságok álltak. Szerepük a fiktív számlázási láncolatban kizárólag valós gazdasági esemény megvalósítása nélküli számlakiállítás volt. A második szinten a „számlagyár” által kiállított fiktív számlákat befogadó, áfa tartalmukat jogosulatlanul levonásba helyező, illetve részben tovább számlázó cégek álltak. A színlelt számlázási láncolat segítségével a felső szinten működő, a fiktív számlákat befogadó cégeket irányító képviselők jogosulatlanul csökkentették a keletkezett adófizetési kötelezettségüket áfa adónemben, ezáltal a költségvetésnek mintegy két milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A cselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel – amely 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés –, valamint a bűnszervezeti elkövetésre tekintettel a gyanúsítottak vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy szabadlábra kerülésük esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a terheltek letartóztatását. A bíróság döntése – egy gyanúsított kivételével – nem végleges.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW