Közélet

Trágyázási tilalom van életben megyénkben is

Október 31-én megkezdődött a trágyázási tilalmi időszak Fejér megyében is, amely – a tavalyi évvel megegyezően – február 15-ig tart Magyarország valamennyi nitrátérzékeny besorolású termőföldjén.

Kivételt képez ez alól az őszi kalászosok fejtrágyázása, itt ugyanis 2021. február 1-től már megengedett a trágyázás. Ennek hátteréről ad tájékoztatást a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya az érintett dunaújvárosi gazdáknak. A szabályozás betartása egyrészt környezet- és természetvédelmi okokból fontos. A cél a felszín alatti vizek nitrátvegyületekkel való terhelésének megakadályozása. A nitrátfeldúsulás jelentős forrása a mezőgazdaság, konkrétabban az állattartás során keletkező szervestrágya, valamint a műtrágya növénytermesztés folyamán történő felhasználása, s ugyanígy valamennyi, szerves és szervetlen eredetű tápanyagot tartalmazó anyag termőföldbe és ezáltal a talaj- és rétegvizekbe való jutása. A növényeknek, a talajnak és az abban élő mikroorganizmusoknak hasznosak a tápanyagok, így a nitrogén is. Ám ha hasznosulás nélkül áthaladnak a talajon, és a felszíni alatti vizekbe jutnak, akkor megemelkedik azok nitráttartalma, ezáltal romlik az egészséges ivóvízhez, öntözővízhez való hozzájutás lehetősége. A tilalmi időszak betartása anyagi okokból sem mellékes: a szabály megszegése ugyanis pénzbeli szankciót von maga után.

A kiszabott ún. nitrátszennyezési bírság mértéke a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függően 50 000 – 500 000 forint közötti összeg lehet. A trágyázási tilalom mellett nem szabad elfelejtkezni a trágyatárolásra vonatkozó tilalomról sem. Az október 31. és február 15. közötti időszakban ugyanis mezőgazdasági művelés alatt álló táblán elszivárgás elleni védelem nélküli ideiglenes trágyakazal nem létesíthető, illetve nem tartható fenn. A tábla szélén tárolt istállótrágyát tehát már a tilalmi időszak előtt ki kell juttatni a területre. Az állattartó telepeken az istállótrágya-tároló kapacitásának elegendőnek kell lennie legalább 6 havi istállótrágya tárolására.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW