Jó minőségű az idei magyar meggy
Jó minőségű az idei magyar meggy, és a mennyisége is fedezi a belföldi fogyasztást – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a meggyfogyasztást ösztönző kampány sajtótájékoztatóján.
Feldman Zsolt szerint az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön. A belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el az ajánlott 400 grammos napi mennyiséget, és a fogyasztók nem csak magukkal tesznek jót, hanem a magyar termelőkkel is, ha friss meggyet vesznek – hangsúlyozta.
Az államtitkár közölte, hogy Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A megy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg – tette hozzá.
Ez most nagyon meggy! címmel csaknem egy hónapon keresztül fog tartani az idei meggyfogyasztási kampány – közölte sajtótájékoztatón az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Giczi Gergely elmondta, Magyarországon évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként. A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi.
Giczi Gergely elsősorban azért ajánlotta a meggyet mindenkinek, mert rendkívül értékes gyümölcs, különösen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-tartalma magas, ezen felül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaz. Segít az álmatlanság, számos emésztőrendszeri, szív- és érendszeri betegség megelőzésében.
Az idei fogyasztási kampány az online térben is megjelenik, de aki a rendezvénysorozat eseményeire ellátogat a következő hetekben, az nem csak virtuálisan kóstolhat magyar meggyet – tette hozzá.
(MTI)