Dorayaki
A japánok pillekönnyű töltött palacsintája. Semmi olyan nincs benne, ami a magyar gyomornak szokatlan, vagy nehézkes a beszerzése.
A pufi, habkönnyű töltött mini palacsinta tésztája megfelel a portugál castellának, ami az egyik legősibb piskóta.
Az eredeti tölteléke pedig cukorral főzött azuki babból készül, de ezt kedvünk szerint lecserélhetjük. Eredetileg egyrétegű volt, de egy 1911-es változtatás után elnyerte a mai formáját.
Ez is egy remek példája a portugál konyha hatásának, aminek történelmi okai vannak.
Az 1600-as évek előtt Japán legfőbb selyem- és ezüstkereskedelmi, hajózási partnere Portugália volt. A portugál jezsuiták komoly bázist alakítottak ki például Nagasakiban.
Ugyan 1639-től a japánok kitiltották a portugálokat (és a Macao-Nagasaki közötti kereskedelmet a hollandok vették át), de a konyhájukra gyakorolt hatás megmaradt.
Ennek egyik megjelenési formája ez a fenséges és egyszerű sütemény.
A 70-es évek egyik japán rajzfilmsorozata nagyban hozzájárult a népszerűségéhez.
A tészta hozzávalói (24 palacsintához, ami nem kevés, de nem lesz ideje megromlani, ezt garantálom):
4 tojás,
60 dkg liszt,
25 dkg cukor,
1 evőkanál szódabikarbóna (vagy sütőpor, mindkettő jó),
4 evőkanál méz,
1-2 dl víz (ahogy a tészta felveszi),
pár csepp olaj a sütéshez.
A tészta elkészítése:
- A keverőtálban felverjük a tojásokat, majd a cukorral addig keverjük (mixerrel egyszerűbb), amíg ki nem fehéredik.
- Belekeverjük a mézet, a szódabikarbónát és a lisztet és annyi vizet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb, de a piskótatésztánál hígabb legyen.
- Az olajozott, tűzforró serpenyőn egyszerre 2 evőkanálnyi mini palacsintákat sütünk. Amint megjelennek a tetejükön a buborékok, megfordítjuk és kb. 2 perc alatt készre sütjük.
Az eredeti töltelék hozzávalói (ha valaki ezzel próbálná ki):
40 dkg azuki bab,
30 dkg cukor.
Az eredeti töltelék elkészítése:
- Tegyük a babot vízbe egy éjszakára.
- Reggel leszűrjük le, majd kétszer egymás után, bő vízben forraljuk fel. A vizeket mindig cseréljük újra.
- Harmadjára tegyük fel főni kb. másfél liter vízben, finoman sózzuk. Főzzük kb. egy órán át, takarékon.
- Szűrjük le és a cukorral tegyük vissza a lábasba. Főzzük még 10-15 percet, amíg a cukor karamellizálódik. Utána mixerrel pépesítsük.
A sütemények összeállítása:
- Tegyünk egy evőkanál krémet (ami lehet az eredeti édes babkrém, vagy nutella, lekvár, vaníliakrém, puding, bármi) az egyik sütire.
- Tegyünk egy másik sütit a már krémes oldalra és nyomjuk picit össze.
- Porcukorral tálaljuk (ha lesz a tálalásra idő és nem fogy el menet közben).