Jamaicai jerk csirke, grillezett ananásszal és babos rizzsel
Jamaicai jerk csirke, grillezett ananásszal és babos rizzsel (előkészítés: 20 perc, pihentetés: 4-6 óra, elkészítés 45 perc, elfogyasztás: 10 perc + a repeta)
A mai választott karibi szigetünk Jamaica.
Jamaica történelmét és így az ételeit is a spanyol, angol hódítás és a rabszolgaság határozta meg. Az ország nem kizárólag Bob Marley, vagy éppen a bobcsapat miatt híres, hanem a konyhája is ismert.
Jellegzetessége a rizses, szószos ételek sokasága. A sült és grillezett gyümölcsök és húsok is népszerűek.
Egy ideig Jamaica, világszinten is meghatározó cukorgyártó volt, így az ételeik nagy részében a cukor szerepet kap. A fűszerezésük a magyar gyomornak elsőre furcsának tűnhet, de igazából tökéletesen illik a magyar étkezésekbe is.
A húsételek között megtalálható a kecskehús is, de az itthon kevésbé népszerű és kevésbé elfogadott. Így most egy olyan receptet mutatok be, amivel szinte minden magyar megbarátkozhat.
A jerk egy speciális jamaicai ételkészítési eljárás és egy pác elnevezése is. A pác alapja a szegfűbors és a chili, jellegzetessége, hogy cukros-ecetes is egyben. Ezeket egészítik ki a receptben szereplő fűszerek.
Az ételkészítési eljárás pedig gyakorlatilag egy faszenes grillezés.
Hozzávalók:
6 db bőrös csirke alsócomb,
6 db bőrös csirke felsőcomb,
4 egész lime leve,
3 dl víz,
2 teáskanál őrölt szegfűbors,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
1 teáskanál só,
1 teáskanál barnacukor,
2 teáskanál kakukkfű,
1 teáskanál őrölt gyömbér,
1,5 teáskanál őrölt bors,
2 evőkanál olívaolaj,
2 közepes fej darabolt vöröshagyma (ha van főzőhagyma, akkor az jobb)
6 gerezd apróra vágott fokhagyma,
pár szem ecetes jalapeno, vagy valamilyen chili (az ecetes Erős Pista paprika karikák is jók)
egy egész ananász, csíkokra vágva (vagy egy ananászkarika konzerv)
½ kg főtt rizs
1 vörösbab konzerv
Elkészítés:
1. A csirkecombokat vékonyan irdaljuk be, tegyük egy nagy tálba.
2. Turmixoljuk össze a vizet, limelevet, szegfűborsot, szerecsendiót, sót, barnacukrot, kakukkfüvet, gyömbért, borsot, olívaolajat, vöröshagymát, fokhagymát és egy darab ecetes jalapenot.
3. A turmixot kenjük, dörzsöljük a csirkecombokra és tegyük a hűtőbe 4-6 órát pihenni.
4. Vegyük ki a csirkecombokat a marinádból és a marinádot 10-15 perc alatt főzzük fel, alacsony lángon, de forralva.
5. A pihentetés után, serpenyőben, előmelegített sütőben, vagy grillen süssük meg a csirkecombokat és közben kenegessük a felfőzött marináddal.
6. Süssük, grillezzük meg az ananászokat is. Erre már nem kell marinád, de ha a hús serpenyőjében csináljuk, akkor hagyjuk, hogy a maradék, már kissé megpirult marinádban süljenek az ananászok.
7. A főtt rizsünket keverjük össze a lecsepegtetett vörösbabbal és egy nagyobb serpenyőben pirítsuk, melegítsük át.
Tálalás:
1. A tányéron tegyük egymás mellé a csirkecombokat, az ananászokat és csepegtessünk rá a maradék marinádból. Tegyünk mellé pár szem ecetes jalapenot is. Petrezselyemmel, korianderrel díszíthetjük, szórhatjuk.
2. A babos rizst külön tányéron kínáljuk.