Gasztro

Jamaicai jerk csirke, grillezett ananásszal és babos rizzsel

Jamaicai jerk csirke, grillezett ananásszal és babos rizzsel (előkészítés: 20 perc, pihentetés: 4-6 óra, elkészítés 45 perc, elfogyasztás: 10 perc + a repeta)

A mai választott karibi szigetünk Jamaica.

Jamaica történelmét és így az ételeit is a spanyol, angol hódítás és a rabszolgaság határozta meg. Az ország nem kizárólag Bob Marley, vagy éppen a bobcsapat miatt híres, hanem a konyhája is ismert.

Jellegzetessége a rizses, szószos ételek sokasága. A sült és grillezett gyümölcsök és húsok is népszerűek.

Egy ideig Jamaica, világszinten is meghatározó cukorgyártó volt, így az ételeik nagy részében a cukor szerepet kap. A fűszerezésük a magyar gyomornak elsőre furcsának tűnhet, de igazából tökéletesen illik a magyar étkezésekbe is.

A húsételek között megtalálható a kecskehús is, de az itthon kevésbé népszerű és kevésbé elfogadott. Így most egy olyan receptet mutatok be, amivel szinte minden magyar megbarátkozhat.

A jerk egy speciális jamaicai ételkészítési eljárás és egy pác elnevezése is. A pác alapja a szegfűbors és a chili, jellegzetessége, hogy cukros-ecetes is egyben. Ezeket egészítik ki a receptben szereplő fűszerek.

Az ételkészítési eljárás pedig gyakorlatilag egy faszenes grillezés.

Hozzávalók:

6 db bőrös csirke alsócomb,

6 db bőrös csirke felsőcomb,

4 egész lime leve,

3 dl víz,

2 teáskanál őrölt szegfűbors,

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,

1 teáskanál só,

1 teáskanál barnacukor,

2 teáskanál kakukkfű,

1 teáskanál őrölt gyömbér,

1,5 teáskanál őrölt bors,

2 evőkanál olívaolaj,

2 közepes fej darabolt vöröshagyma (ha van főzőhagyma, akkor az jobb)

6 gerezd apróra vágott fokhagyma,

pár szem ecetes jalapeno, vagy valamilyen chili (az ecetes Erős Pista paprika karikák is jók)

egy egész ananász, csíkokra vágva (vagy egy ananászkarika konzerv)

½ kg főtt rizs

1 vörösbab konzerv

Elkészítés:

1. A csirkecombokat vékonyan irdaljuk be, tegyük egy nagy tálba.

2. Turmixoljuk össze a vizet, limelevet, szegfűborsot, szerecsendiót, sót, barnacukrot, kakukkfüvet, gyömbért, borsot, olívaolajat, vöröshagymát, fokhagymát és egy darab ecetes jalapenot.

3. A turmixot kenjük, dörzsöljük a csirkecombokra és tegyük a hűtőbe 4-6 órát pihenni.

4. Vegyük ki a csirkecombokat a marinádból és a marinádot 10-15 perc alatt főzzük fel, alacsony lángon, de forralva.

5. A pihentetés után, serpenyőben, előmelegített sütőben, vagy grillen süssük meg a csirkecombokat és közben kenegessük a felfőzött marináddal.

6. Süssük, grillezzük meg az ananászokat is. Erre már nem kell marinád, de ha a hús serpenyőjében csináljuk, akkor hagyjuk, hogy a maradék, már kissé megpirult marinádban süljenek az ananászok.

7. A főtt rizsünket keverjük össze a lecsepegtetett vörösbabbal és egy nagyobb serpenyőben pirítsuk, melegítsük át.

Tálalás:

1. A tányéron tegyük egymás mellé a csirkecombokat, az ananászokat és csepegtessünk rá a maradék marinádból. Tegyünk mellé pár szem ecetes jalapenot is. Petrezselyemmel, korianderrel díszíthetjük, szórhatjuk.

2. A babos rizst külön tányéron kínáljuk.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW