Puncs – a bulik fontos kelléke
Kiváló évem volt!
Meglepő kijelentés, gondolhatnánk, de ha elmondom, hogy mire célzok, akkor máris értelmet nyer. Előre jelzem, hogy látszólagosan ellentmondásokat is leírok majd. Ugyanakkor azt is megjegyzem, hogy a dolgokat nem a pillanatnyi valójukban nézem, mert az és ott akkor megoldandó feladat volt, hanem a következményeit próbálom meg pozitív szemlélettel értékelni.
Ennek egyik oka a pozitív jellemem, a másik, hogy az adott helyzetet és kihívásokat minden esetben megoldandó feladatnak tekintem. Harmadrészt, ha nem pozitív szemlélettel értékelném a történéseket, akkor ahelyett, hogy tanulnék és a kíváncsiság vezetne, pillanatok alatt beleőrülnék abba a látszólagos káoszba, ami körül vesz minket, belezavarodnék abba az öncélú és önző tolakodásba, ami megmérgezné a mindennapjaimat, ha engedném.
Aki ismer, tudja, hogy elég nehéz kizökkenteni, vagy elterelni, ha valamiben hiszek.
Az alkotásban, a pozitív szemléletben és abban, hogy nekem a saját életemet kell élnem és nem más terheit cipelnem, vagy más traumáit kezelnem, rendületlenül hiszek. Az alkotásban hiszek és abban, hogyha a jövőképet, a célokat alkotó és pozitív energiák vezérlik, akkor a megkezdett úton élvezettel és társakkal tudok végig haladni. Jobb nem is lehetne! 😊
Január végén a gyerekeim mellől vittek el a mentők.
Ez volt az első remek dolog, ami velem történt idén. Egyrészt a családban mindenki megtapasztalhatta, hogy vigyázni kell önmagunkra, egymásra és számíthatunk a Mentőszolgálatra.
Másrészt újra kiderült, hogy a dunaújvárosi kórház sürgősségi és a többi osztálya kiválóan felkészült és nagyon vigyáznak ránk. Hála nekik érte!
A harmadik ok pedig az, hogy végre meghoztam a döntést, kiveszek legalább egy év szabadságot és az időmet csak a családommal, a barátaimmal és a feltöltődéssel töltöm. Egy év szabadság csak a családdal, csak a barátokkal. Jobb nem is lehetne! 😊
A kórház után elmentem egy olyan kivizsgálásra, amit már rég meg kellett volna tennem, csak „sosem volt időm”. Normális az ilyen? Mindenre van idő, csak az egészségre nincs?
A szervezetem még időben jelzett, hogy elég volt a napi 14-16 órányi munkából és ideje pihenni is. Jobb nem is lehetne! 😊
A télen megjelent a járvány.
Emlékszik, kedves Olvasóm, azokra a magyarokra, akiket a kínai Vuhanból elsőként hoztak haza?
Öt főt közülük én küldtem ki, de még a járvány kitörése előtt. Végig biztonságban voltak és sértetlenül tértek haza. Kiderült, a magyar külügyre komolyan lehet számítani. Ez az egyik jó dolog. A másik pedig az, hogy vezetőként, de akár magánemberként is sokkal jobban figyelni kell a világ dolgaira, hiszen a fertőzésről szóló hírek már az utazásuk előtt megjelentek, de nem gondoltam, hogy járvány lesz belőle, pedig így utólag teljesen egyértelmű lehetett volna. Tanulság arra vonatkozóan, hogy több energiát kell szentelni a világ folyamatainak megértésére. Jobb nem is lehetne! 😊
Jött a mozi bezárása és az online oktatás.
Közel 10 év mozizás után bezártuk a mozit. A vetítéseket ekkor a Dunaújvárosi Egyetemen tartottuk, hiszen a valamikori Dózsa Mozit éppen felújították. Az önkormányzat vélhetően szabálytalanul kezelt pályázata ugyan megakadályozta, hogy induljunk a pályázók között, de legalább nem nekünk kell finanszírozni a járvány miatti lezárások költségeit. Viszont van egy olyan mozis évtized mögöttünk, amikor a csődbe jutott, fűtés nélküli mozit újra kinyitottuk, renováltuk, digitalizáltuk, elhoztuk a 3D-t Dunaújvárosba és elvezettük a mozit a nagyléptékű felújításig. Ezt a remek és emlékezetes évtizedet senki nem veheti el tőlünk. Ráadásul nem jutunk csődbe a mozi kényszerű bezárása okán. Jobb nem is lehetne! 😊
Az online suli pedig támogatta azt a tervemet, hogy több időt tölthessek a családommal, gyerekeimmel. A legjobbkor jött. Jobb nem is lehetne! 😊
A tulajdonostársammal úgy döntöttünk, hogy mozi helyett éttermet csinálunk.
Eredetileg is úgy terveztük, hogy alapvetően kiszállítással akarunk foglalkozni. Az idei év segített ebben és megadta a szükséges motivációt. Jobb nem is lehetne! 😊
Mivel már nem kellett a mozival foglalkozni, meg itthon is voltam (vagyok), mert megszerveztem magamnak egy év szabadságot, így lehetőségem lett a húszéves álmommal, az étteremmel foglalkozni. Jobb nem is lehetne! 😊
A mozis csapat megmaradt része szívesen vesz részt ebben.
Ráadásul a tavaszi korlátozások nem kevés vendéglátóst hoztak nehéz helyzetbe, így egyrészt piaci rés támadt, másrészt komoly kedvezményekkel tudtunk berendezésekhez jutni. Jobb nem is lehetne! 😊
Mivel volt rá idő, így ki tudtuk választani a legalkalmasabb technológiákat, berendezéseket, szervezési módot. A szervezési módnál meg kell említenem, hogy a stabil és kiváló minőségű alapanyagok mellett, a több évtizedes ipari, műszaki, autóipari, informatikai, automatizálási és LEAN tapasztalattal fel tudtunk állítani egy olyan technológiát, ami maradéktalanul megfelel a nagyon szigorú magyar előírásoknak, kellően stabilan képes tartani a kiváló minőséget. Mivel nincsenek benne felesleges, vagy éppen veszteséget okozó tevékenységek, az árképzésünk úgy lehet versenyképes, hogy a profitunk nem lesz kevesebb. Win-win helyzet, az ételek minősége kiváló és stabil. A felesleges tevékenységek helyett jut energia a legfontosabbra, a főzésre, az ételekre, az ételek vezette tiszteletre és kapcsolatra a termőföld, az előállításban résztvevők és a fogyasztó között. Jobb nem is lehetne! 😊
Az építés során számtalan kihívással találkoztunk.
Vannak olyanok, akinek a feladat=probléma, mi azonban azok vagyunk, akiknek a probléma=feladat. Így aztán amikor kiderült, hogy a víz- és csatornarendszer, a villamoshálózat, a gázrendszer, a helyiségek felújításra, átépítésre szorulnak, akkor örültünk annak, hogy lehetőségünk van a legmegfelelőbbet megalkotni úgy, ahogy azt mi magunk képzeljük el és egyben arra is alkalmunk adódott, hogy a törvény minden aktuális szavának megfelelő egységünk legyen. Jobb nem is lehetne! 😊
A dunaonline.hu vezetése megengedte, hogy írjak a gasztro blokkba.
Mindig is örömmel osztottam meg a tapasztalataimat és ezt most a gasztronómia területén is megtehetem, ráadásul egy olyan csodálatos közönséggel, amelynek Ön is tagja, kedves Olvasóm!
Korábban középiskolai osztálytitkárként, majd főiskolai HÖK gazdasági elnökként, főiskolai, egyetemei valétaelnökként, a Csille telepítésével, a Memento harangjaival, a könyvekkel, a filmekkel, a különböző eseményekkel a mozitéren, a moziban vagy a Galéria Jazz Klubban szolgálhattam a közösségeimet, most pedig ezen sorokkal (is). Jobb nem is lehetne! 😊
Nyáron elromlott az autónk.
Az egyik járvány kompatibilis kirándulás alkalmával éktelen kerregésbe kezdett az autónk. Találtunk egy olyan autószerelőt, akik eljött az autóért, elvitte, megjavította, visszahozta és fizethettünk átutalással. Jobb nem is lehetne! 😊
Ősszel kiderült, hogy a házunk komplett fűtése elromlott.
Egy ideig úgy éltünk, hogy nem volt fűtés a házban, viszont végre lecseréltettük a közel negyven éves fűtést egy korszerűre, a járvány miatt kedvezményekkel. Pont olyanra, amilyet szerettünk volna, ráadásul olcsóbban, mint máskor. Jobb nem is lehetne! 😊
Karácsony előtt megszereztük az étterem nyitásához szükséges össze dokumentumot, engedélyt.
Úgy mehettünk karácsonyozni, hogy sikerült az, amit elterveztünk. Most arra van lehetőségünk, hogy véglegesítsük az étlapot, megtartsuk a próbafőzéseket. tökéletesítsük a technológiát, a megfelelő marketinggel bevezessük a kínálatunkat. Csupa remek dolog, a tiszta alkotás lehetősége vár még ránk a nyitás előtt. Jobb nem is lehetne! 😊
A szilveszteri buli családi körben telik majd.
Anyával és a gyerekekkel tervezzük a szilveszteri bulit. Az ilyen buli egyik fontos kelléke a megfelelő ital is. A puncs kifejezetten alkalmas ilyennek, hiszen létezik alkoholos és alkoholmentes változata is. Jobb nem is lehetne! 😊
A puncs italt Indiának és az angoloknak köszönhetjük. A punch, magyarosítva puncs szó az indiai, hindi „pāñć”, „öt” szóbol ered, ugyanis a története kezdetén alapvetően öt alkotója volt. Volt benne alkohol, cukor, lime, vagy cukor, víz és fűszerek. A grogról szóló írásomban szó esett arról, hogy a francia-spanyol szövetség véget vetett az angolok citrom forrásának egy időre és így került képbe az indiai lime.
Az italt az Brit Kelet-Indiai Társaság matrózai hozták Európába.
A behozatal a XVII. század elején történt (akkor, amikor mi még a törökökkel viaskodtunk, micsoda különbség). A punch kifejezés először 1632-ben jelent meg írásban. 1655-ig bor, vagy brandy alapú volt, utána azonban jamaikai rum lett az alapvető alkohol benne (a grogban is rum és azonos alkotók vannak, csak éppen más fűszerezéssel). 1671-tól egyenesen punch házakról szól a története. Ez azt jelenti, hogy kellően népszerű volt már akkor is. Hiába, akinek nincs jó tokaji, badacsonyi, villányi, soproni, vagy egyéb jó bora, az kénytelen cukrozni, vizezni, fűszerezni a rumot. A boros sorsunk jobb nem is lehetne! 😊
Az alkoholmentes, gyümölcsös puncs nagy kedvence a gyerekeknek.
A különböző gyümölcslevek, méz, szódavíz mellett gyümölcsszeleteket is gyakran tartalmaznak ezek az italok. Nem is csoda, hogy a gyerekek odáig vannak érte, hiszen jobb nem is lehetne! 😊
Az alkoholos változat elég kacskaringós utat járt be.
Az eredeti indiai receptet senki nem ismeri pontosan, viszont tudomásunk van a barbadosi rumpuncs akkori leírásáról.
Ez úgy szól, hogy „Egy a savanyú, kettő az édes, három az erős, négy a gyenge”, vagyis egy rész citromlé, két rész cukor, három rész rum, négy rész víz. Nem túl bonyolult és szerintem csak arányaiban különbözik a grogtól. Könnyű megjegyezni, jobb nem is lehetne! 😊
Van olyan recept is, ahol 1 liter forrásban lévő vízhez 2,5 dl rumot tesznek, valamint 5-6 szelet citromot, 45 dkg cukrot és egy lereszelt szerecsendiót.
Az általam kedvelt puncs receptek az alábbiak:
Időterv:
Előkészítés: 10 perc,
Elkészítés: 5 perc,
Elfogyasztás: attól függ, de vigyázzunk, mert itatja magát és vagy has, vagy fejfájás lesz belőle. Ráadásul, ha az alkoholos verziót fogyasztjuk, akkor másnap nem győzünk majd bocsánatot kérni olyanokért, amire nem is emlékszünk. Jobb nem is lehetne? 😊
A szükséges eszközök:
1 db éles kés,
1 db vágódeszka,
1 db nagy keverőtál,
1 db merőkanál,
sok nagy pohár
sok kiskanál
Gyerek puncs:
Hozzávalók:
1 üveg almabefőtt apróra vágva és a leve (lehet nyers alma is, 100%-os almalével),
1 nagy konzerv darabolt ananász és a leve,
25 dkg fagyasztott málna/eper (a fagyasztott gyümölcsök jók lesznek jég helyett is,
25 dkg fagyasztott egres (ha van),
25 dkg fagyasztott ribizli, áfonya,
1-1 db vékonyra szeletelt narancs, mandarin, citrom, lime vegyesen,
1 liter grapefruit lé,
15-30 dkg vaníliás cukor (ízlés szerint),
2-3 evőkanál méz (ízlés szerint),
1-2 rúd fahéj,
2 liter szódavíz,
Elkészítés:
1. Keverjünk mindent össze egy nagy tálba.
2. Dugjuk el a gyerekek és kotnyeles pasik elől legalább egy órára a hűtőbe.
3. Nagy merőkanállal, nagy pohárral és kiskanállal kínáljuk.
Felnőtt puncs:
A 3000 koktélreceptet tartalmazó Bártenderek Bibliája szerint a puncs receptje:
Hozzávalók:
1 rész citromlé,
2 rész nádcukor szirup,
3 rész alkoholos ital (brandy, whisky, rum, vodka, jó minőségű pálinka (nem az após gugolós kerítés szaggató vegyifegyvere 😊)),
4 rész édes gyümölcslé (ne narancslé, mert az savat csinál),
4 rész Angostura Aromatic Bitters (kicsit hasonlít az unicumra, jägerre, underbergre, de szerintem nem érdemes akármelyikkel is helyettesíteni, inkább ne is tegyünk bele, a harmadik pohár után úgysem számít már 😊).
Ezeket már csak én teszem hozzá.
1-2 kg nyers, konzerv, fagyasztott darabolt gyümölcsök (alma, kiwi, narancs, mandarin, ananász, áfonya, eper, málna),
2-3 friss mentalevél, vagy ha nincs, akkor frissen főzött mentatea ízesítésnek.
Elkészítés:
1. Tegyünk mindent egy nagy tálba és keverjük össze. Jeget ne tegyünk bele, csak felhigítaná, inkább tegyük ki az erkélyre, teraszra, vagy egy időre be a hűtőbe.
2. Merőkanállal és nagy pohárral kínáljuk. Vigyázzunk, hogy konfetti, szerpentin ne kerüljön bele, mindkettő köhögést okoz. 😊
Jobb nem is lehetne! 😊