Teriyaki csirke
Az egyik leghíresebb japán főfogás. Elkészítése egyszerű, az eredmény csodálatos. Készülhet csirke, sertés, vagy marhahúsból, de tenger gyümölcseiből is. A köret lehet rizs, vagy tészta és a zöldségeknek is csak a fantázia szabhat határt.
A teriyaki igazából egy főzési technika, a „teri” a cukor adta csillogást jelenti, amíg a „yaki” a grillezést, vagy roston sütést, pirítást.
Hozzávalók:
1 kg csíkokra vágott csirkemell filé,
2-4 evőkanál szójaszósz, (a legjobb a világos, de bármilyen jó, akár ízesített is)
4-6 evőkanál teriyaki szósz (nem javaslom otthon elkészíteni, nem lehetetlen, de az igazán autentikus szósz elkészítéséhez nehéz az alapanyagok beszerzése),
1 evőkanál szezámolaj,
1 evőkanál nádcukor,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál gyömbér por,
két szál csíkokra vágott sárgarépa,
15-20 dkg darabolt brokkoli,
1 csokor karikázott újhagyma,
1 evőkanál szezámmag,
4 adag főtt rizs.
Elkészítése:
1. Keverjük össze a szójaszószt, a teriyaki szószt, a szezámolajat, a nádcukrot, a fokhagymát és a gyömbérport egy nagy tálba.
2. Helyezzük a csirkehús csíkokat a keverékbe és tegyük el pihenni legalább egy órát a hűtőbe. Ha egész éjszaka pihen, még jobb.
3. Forró serpenyőn pirítsuk puhára, fényesre a húsokat a páclével együtt. Ne túlzottan nagy lángon csináljuk, nehogy az olajunk megégjen.
4. Ha fényesek a húsok, akkor pirítsuk hozzá a zöldségeket és az újhagyma felét.
5. Főtt rizzsel tálaljuk, újhagymával és szezámmaggal díszítsük.