Közélet

Tanácsokkal szolgál a rendőrség a vadbalesetek elkerüléséhez

Szeptember 21-én kiugrott egy autó elé egy vaddisznó a 6-os főúton, Adonynál- írta gyorsjelentésében a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint azt az eset kapcsán részletezték, a balesetben egy másik autó is érintett volt. A két járműben összesen öten utaztak, senkinek nem esett baja.
A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tanácsokkal szolgál a dunaújvárosi gépjárművezetők számára is, hogy elkerülhessék a vadbaleseteket. A legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el. Fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a dudálás már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, s a menetszél működteti. Sajnos
így
is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését. Amennyiben bekövetkezett a baleset, azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW