Empanadas
Az argentinok töltött mártogatása, tésztabatyuja, ami kiváló vendégváró, de főételnek is jó. A töltelék szinte bármi lehet, csak a fantázia szab határt.
A tészta hozzávalói:
½ kg liszt,
1 dl étolaj,
½ teáskanál cukor,
1 tojás,
2 dl langyos víz,
1 teáskanál porélesztő,
1 teáskanál só.
Elkészítés:
1. Keverjük össze a porélesztőt és a cukrot vízzel, kicsit futtassuk fel,
2. Keverjük össze a lisztet, a tojást, a felfuttatott élesztőt, a sót, az étolajat és a maradék langyosvizet.
3. Gyúrjuk a tésztát csomómentesre és „meleg gyurma” állagúra.
4. Nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra.
5. Egy nagy bögrével szaggassunk körtésztákat, amiket töltsünk meg egy-egy evőkanál töltelékkel.
6. A kupacolt tésztákat hajtsuk félbe és a peremeket nyomkodjuk össze.
7. A tésztabatyukat forró olajban süssük készre.
A marhahúsos töltelék hozzávalói:
30 dkg darált marhahús,
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma,
1 gerezd apróra vágott fokhagyma,
1 evőkanál olívaolaj,
1 csipet szerecsendió,
1 csipet őrölt bors,
1 teáskanál só,
Elkészítés:
1. Az olívaolajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, fokhagymát.
2. Tegyük bele a darálthúst és szórjuk meg sóval, borssal, szerecsendióval.
3. Főzzük puhára és hűtsük vissza.
Tálalás:
1. Szedjük adagonként tányérra.
2. Kínáljunk hozzá különböző szószokat (akár mustárt, ketchupot, majonézt, de még jobb salsával, guacamoleval, kapros tejföllel, vagy bármi mással).