Alfajores
A zamatos argentin tejkaramellával töltött sütemény. Bár viszonylag hosszú a leírása, ez mégis egy egyszerű és nagyszerű sütemény.
A tészta hozzávalói (kb. ötven egész süteményhez, mert nagyon népszerű lesz):
4 csésze kukoricaliszt,
3 csésze búzaliszt,
2 zacskó sütőpor,
40 dkg olvasztott vaj,
1,5 csésze cukor,
6 tojássárgája,
2 citrom reszelt héja,
2 teáskanál vanília esszencia,
6-8 evőkanál tej.
A töltelék hozzávalói:
A tészta elkészítése:
0. Keressünk egy jó nagy keverőtálat, hiszen kb öt tepsinyi sütnivalót készítünk. Ami nem kevés, de garantáltan elfogy majd.
1. Keverjük habosra a vajat, citromhéját és vanília aromát, majd a tojássárgákat egyenként. Közben kanalanként adjuk hozzá a tejet.
2. Amikor teljesen homogén és csomómentes, adjuk hozzá sütőport, majd apránként a kukorica és búzalisztet. Selymes tapintásúra dolgozzuk össze a tésztát. Ha repedezik a tészta, adjunk még hozzá tejet.
3. Fóliába tekerve tegyük a tésztát a hűtőbe egy, másfél órára pihenni. Közben melegítsük sütőnket 175-180 Celsiusra.
4. Enyhén lisztezett lapon nyújtsuk a tésztát kb. fél centi vastagra, majd a vágjunk belőle korongokat. Ezt megtehetjük egy lisztezett peremű pohárral, de akár sütinyomóval is. Gyerekeknél az alakos sütinyomó a tuti.
5. A tésztakorongokat helyezzük a sütőpapíros tepsibe úgy, hogy kb. két ujjnyi távolság legyen az egyes sütik között, mert megnőnek majd.
6. Helyezzük a tepsit a sütőbe és süssük kb. 6-8 percig. Akkor jó, amikor a sütik széle kissé megbarnul, mint a linzereknél.
A töltelék hozzávalói:
60 dkg cukrozott sűrített tej. Konzervben lehet beszerezni.
A töltelék elkészítése:
1. Tegyük a sűrített tejet egy nagy jénai tálba, majd fedjük le alufóliával.
2. Tegyük jénai tálat egy nagyobb lábasba és a lábast öntsük fel annyi vízzel, hogy a jénait éppen ne lepje el, csak a pereméig érjen.
3. Tegyük a lábast a 220 Celsiusra előmelegített sütőbe és addig süssük, amíg a belemártott kanálra rátapad és a színe középbarna lesz. Úgy is ellenőrizhetjük, hogy az alufóliára elkezd rákeményedni a tejkaramell. Ez kb. 3-5 órát vesz igénybe.
4. Majd gyorsan helyezzük üvegbe és hűtsük vissza.
A sütemények összeállítása:
Hozzávalók:
100 db sütikorong,
60 dkg tejkaramell,
20 dkg kókuszreszelék,
10 dkg porcukor.
Elkészítés:
1. Rakjunk egy sütikorongra egy púpozott evőkanál tejkaramellt, majd zárjuk össze egy másik sütikoronggal.
2. Kicsit nyomjuk össze a korongokat, hogy a krém egy picit kinyomódjon. Majd forgassuk kókuszreszelékbe. Porcukorral hintve tálaljuk.