Gasztro

Alfajores

A zamatos argentin tejkaramellával töltött sütemény. Bár viszonylag hosszú a leírása, ez mégis egy egyszerű és nagyszerű sütemény.

A tészta hozzávalói (kb. ötven egész süteményhez, mert nagyon népszerű lesz):

4 csésze kukoricaliszt,

3 csésze búzaliszt,

2 zacskó sütőpor,

40 dkg olvasztott vaj,

1,5 csésze cukor,

6 tojássárgája,

2 citrom reszelt héja,

2 teáskanál vanília esszencia,

6-8 evőkanál tej.

A töltelék hozzávalói:

A tészta elkészítése:

0. Keressünk egy jó nagy keverőtálat, hiszen kb öt tepsinyi sütnivalót készítünk. Ami nem kevés, de garantáltan elfogy majd.

1. Keverjük habosra a vajat, citromhéját és vanília aromát, majd a tojássárgákat egyenként. Közben kanalanként adjuk hozzá a tejet.

2. Amikor teljesen homogén és csomómentes, adjuk hozzá sütőport, majd apránként a kukorica és búzalisztet. Selymes tapintásúra dolgozzuk össze a tésztát. Ha repedezik a tészta, adjunk még hozzá tejet.

3. Fóliába tekerve tegyük a tésztát a hűtőbe egy, másfél órára pihenni. Közben melegítsük sütőnket 175-180 Celsiusra.

4. Enyhén lisztezett lapon nyújtsuk a tésztát kb. fél centi vastagra, majd a vágjunk belőle korongokat. Ezt megtehetjük egy lisztezett peremű pohárral, de akár sütinyomóval is. Gyerekeknél az alakos sütinyomó a tuti.

5. A tésztakorongokat helyezzük a sütőpapíros tepsibe úgy, hogy kb. két ujjnyi távolság legyen az egyes sütik között, mert megnőnek majd.

6. Helyezzük a tepsit a sütőbe és süssük kb. 6-8 percig. Akkor jó, amikor a sütik széle kissé megbarnul, mint a linzereknél.

A töltelék hozzávalói:

60 dkg cukrozott sűrített tej. Konzervben lehet beszerezni.

A töltelék elkészítése:

1. Tegyük a sűrített tejet egy nagy jénai tálba, majd fedjük le alufóliával.

2. Tegyük jénai tálat egy nagyobb lábasba és a lábast öntsük fel annyi vízzel, hogy a jénait éppen ne lepje el, csak a pereméig érjen.

3. Tegyük a lábast a 220 Celsiusra előmelegített sütőbe és addig süssük, amíg a belemártott kanálra rátapad és a színe középbarna lesz. Úgy is ellenőrizhetjük, hogy az alufóliára elkezd rákeményedni a tejkaramell. Ez kb. 3-5 órát vesz igénybe.

4. Majd gyorsan helyezzük üvegbe és hűtsük vissza.

A sütemények összeállítása:

Hozzávalók:

100 db sütikorong,

60 dkg tejkaramell,

20 dkg kókuszreszelék,

10 dkg porcukor.

Elkészítés:

1. Rakjunk egy sütikorongra egy púpozott evőkanál tejkaramellt, majd zárjuk össze egy másik sütikoronggal.

2. Kicsit nyomjuk össze a korongokat, hogy a krém egy picit kinyomódjon. Majd forgassuk kókuszreszelékbe. Porcukorral hintve tálaljuk.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW