Ramen

-

Ezen a héten a japán konyhaművészetben teszünk látogatás. A japánok kultúrája, történelme a garancia a változatosságra. Az ételeik meglepően gazdag ízvilággal, zamattal rendelkeznek. Elkészítésük elsőre talán bonyolultnak tűnik, de valójában nagyon egyszerűek. A szakács úgy tud varázslatos meglepetéseket tenni az asztalra, hogy minden fogása megfelel a magyar ízlésnek is.

Ramen. A japánok világhíres gazdag tésztalevese. A konyhájuk nagyságrendileg 150 különböző rament ismer, ami a valóságban ennek a többszöröse is lehet, hiszen ahány ház, annyi szokás. A ramen nem is egy étel igazából, hanem egy tisztelgés a természet előtt. A ramen alapléből áll (ami lehet húsos, halas) és levesbetétekből (itt csak a fantázia és a beszerzési forrás szab határt). A receptünk csak egy példa, hiszen annyira változatos ez a leves Japán és világszerte.

Az alaplé hozzávalói:

2 csontos csirkemell

4 csirkeláb,

4 csirkeszárny,

½ kg leveszöldség,

1 fej vöröshagyma,

1 kg sertéscsont,

1 dl szójaszósz,

egy 3-4 centis gyömbér,

1 fej fokhagyma,

1 teáskanál só.

Az alaplé elkészítése:

1. Tegyük fel a csirkehúsokat, a leveszöldséget és a vöröshagymát egy lábasba, öntsük fel 3 liter vízzel és sózzuk meg.

2. Ahogy felforrt, tegyük takaréklángra és gyöngyözve főzzük 1,5 órán át, közben pótoljuk az elfőtt vizet.

3. Vegyük ki a zöldségeket, húsokat, majd a húsokat tegyük hűtőbe és szűrjük le a levet.

4. Tegyük bele a csirkelevesbe a sertéscsontot, a gyömbért, a fokhagymát és a szójaszószt.

5. Főzzük további három órán át gyöngyözve.

6. Három óra gyöngyözve főzés után vegyük le a tűzről és szűrjük le.

A leves hozzávalói:

– 4 db főtt tojás,

– 2 dl szójaszósz,

– 20 dkg főtt ramentészta, vagy rizstészta, de végső soron a szélesmetélt is jó, ha nincs más.

– 20 dkg mungóbab csíra,

– 10 dkg tofu négyfelé vágva (ez kihagyható, van, aki nem szereti),

– 4 db beáztatott algalap (ez kihagyható, van, aki nem szereti),

– 1 csokor újhagyma, karikára vágva,

– 1 teáskanál szezámmag,

– 1 teáskanál lenmag,

– 1 dl szezámolaj.

A leves elkészítése, összeállítása:

1. Áztassuk a főtt tojásokat a szójaszószban 1-2 órán át, amíg szépen megbarnulnak. A szójaszószt tegyük félre, majd ezzel ízesítünk a végén, ha szükséges.

2. A szezámolaj felén pirítsuk meg a szezámmag és a lenmag felét, valamint a mungóbab csírát.

3. Vágjuk csíkokra a csirkemellet és pirítsuk össze a csirkeszárnyakkal, csirkelábakkal.

4. Vegyünk négy nagyobb levesestányért.

5. Tegyünk egy-egy levesestányérba a húsból, a szárnyból, a csirkelábból ízlés szerint.

6. Tegyünk a húsok mellé a tésztából, a mungóbab csírából és a tofuból ízlés szerint.

7. Merjük rá a tűzforró, leszűrt alapléből ízlés szerint. Majd tegyünk bele félbevágott, szójás főtt tojást. Ha nem elég sós a levesünk, ízesíthetjük a tojást áztató szójaszósszal.

8. Szórjuk meg gazdagon újhagymával, csepegtessünk rá a maradék szezámolajból, szórjuk meg szezám és lenmaggal és tegyünk a tetejére az algalapból.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Szolgálati Jelet adományoztak a katasztrófavédelem három munkatársának

0
Tíz éves hivatásos tűzoltói szolgálat elismeréseként Szolgálati Jelet adományozott a belügyminiszter három Fejér vármegyei tűzoltónak- adta hírül a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint azt...
DunaOnline

FREE
VIEW