Tonkatsu

-

A japánok hihetetlenül ropogós rántott húsa. Friss, gyalult káposztával és a különleges szósszal kínálják. 2-3 cm vastag rántott hús, amit vagy szűzpecsenyéből, vagy karajból készítenek. A „ton” szó a sertést jelenti, a „katsu” a hússzeletet.

Az ételt eredetileg a XIX. században kreálták, bevallottan európai, portugál hatásra. Létezett egy marhahúsból készült „előváltozata”, de 1899 óta, egy tokiói étteremnek (Rengatei) hála, sertéshúsból készül.
Ennek okát abban kell állítólag keresni, hogy az étel nagyon népszerű volt, így az elkészítés sebességén akartak valamit javítani. A sertéshúst „kirántani” sokkal gyorsabbnak bizonyult és az állaga, íze is kellemesebb lett, mint a marhahúsos változatnak.
Az étel igazi különlegességét a szósz adja. Ez egy ketchup és Worcester alapú szósz. Sokféle elkészítési módja van.

Hozzávalók:
4 szelet 2, de inkább 3 centiméter vastag karaj-, vagy szűzpecsenye szelet,
1 evőkanál finomszemű só,
20 dkg liszt,
2 felvert egész tojás,
20 dkg nagyszemű kenyérmorzsa, (ha még ropogósabbat szeretnénk, akkor bűntudat nélkül keverjünk bele egy-két marék összetört kukoricapelyhet),
1 liter étolaj, (Ne olíva-, kukorica, napraforgó- vagy szezámolaj legyen, azoknak alacsony a füstpontjuk. A legjobb a repceolaj, annak kellően magas a füstpontja és olcsón beszerezhető.)


Elkészítése:

  1. Óvatosan, a klopfoló lapos felével, klopfoljuk meg a húst, és finoman sózzuk.
  2. Forgassuk a lisztbe, majd a tojásba, végül a morzsába.
  3. Hevítsük fel az olajunkat, majd rakjuk bele a panírozott húsokat. Közepes, alacsony lángon süssük, hogy a húsnak legyen ideje megpuhulni, átsülni úgy, hogy a kéreg sem ég meg. Ki szereti a szétégetett panírban lévő rágós húst rágcsálni, tépni?

A szósz.
A korábban írt módon ez egy kevert szósz és számos változata ismert. Ami biztos, hogy kell bele ketchup és Worcester szósz, a többi már csak a fantázián és a sarki fűszeresen múlik.

Szósz 1. (Keverjük össze a hozzávalókat és alacsony lángon főzzük 20-25 percig):
1 bögre ketchup,
2 evőkanál Worcester szósz,
1 evőkanál gyömbérpor,
1 evőkanál fokhagymapor,
2 evőkanál méz,
fél bögre rizsbor (ha nincs, akkor jó a fehérbor is).

Szósz 2. (Keverjük össze a hozzávalókat és kész is.):
1 bögre ketchup,
2 evőkanál Worcester szósz,
2 evőkanál szójaszósz,
1 evőkanál szezámolaj.

Szósz 3. (Keverjük össze a hozzávalókat és kész is.):
1 bögre ketchup,
2 evőkanál Worcester szósz,
2 evőkanál fehérbor.

Szósz 4. (Keverjük össze a hozzávalókat és kész is.):
1 bögre ketchup,
2 evőkanál Worcester szósz,
2 evőkanál szójaszósz,
2 evőkanál szezámolaj,
2 evőkanál méz.

Tálaláskor tegyünk mellé néhány csík, enyhén sózott, friss gyalult káposztát is.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Végéhez ért az egyetem nyílt tantárgyi képzése

0
A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete sikeresen zárta a "Fejlett IT infrastruktúrák" című nyílt tantárgyát. Mint azt felsőoktatási intézményünk részletezte, a márciusban indult, "Fejlett IT...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW