Tamagoyaki

-

A japánok híres tekert tojásrántottája. Ez egy édesített tojásétel, amely kiváló reggeli, köret, vagy éppen a sushi kiegészítője. A kinézete alapján kissé bonyolultnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű. A tamago a tojást jelenti, a yaki pedig a sütést. A japán konyhában nem ez az egyetlen tekert tojásétel, viszont nagyon könnyű őket megkülönböztetni.

Az alapverzió mellett létezik például egy atsuyaki tamago elnevezésű étel, amely egy vastag, szilárd és sűrű étel, valamint a dashmaki tamago, a dashi levessel (ízesített hal, alga, gombaleves) készített lazább, lédúsabb étel.

A tamagoyaki első ránézésre egy régi étel, pedig valójában nem az. A hozzávaló cukor és a mirin (édes rizsbor) sokáig nagyon drágák voltak, ezért csak a 19. század második felétől, a répacukorgyártás elterjedése után vált széles körben ismertté.

Így volt nagy hatással a francia és német élelmiszeripar, valamint Napoleon (aki 32000 hektár földet és egymillió frankot ajánlott fel a francia cukorgyártás javára) a japán konyhára.

Hozzávalók:

5 egész felvert tojás,

1 evőkanál szójaszósz,

1 evőkanál mirin (helyettesíthető édes szamorodnival, vagy bármilyen fehérborral és mézzel),

1 teáskanál cukor,

csipet só,

kis olaj, vagy vaj a sütéshez.

Ha van nagyjából szögletes serpenyőnk, akkor azt használjuk, ha nincs, az sem baj.

Elkészítés:

1. Verjük fel a tojásokat a többi hozzávalóval.

2. Kenjük ki a forró serpenyőt vékonyan zsiradékkal és tegyünk bele egy kis merőkanálnyi tojáslét.

3. Addig süssük, amíg az alja megszilárdul, de a teteje még egy picit „szottyos”.

4. A serpenyő távolabbi feléből kicsit tekerjük magunk felé az „omlettlapot”, mintha palacsintát tekernék össze és csúsztassuk az félkész tekercset a serpenyő távolabbi felébe, hogy a következő mozdulattal egy hosszú, feltekert tekercset alakíthassunk ki.

5. A felénk közelebb eső megüresedett serpenyőrészt kenjük ki megint zsiradékkal és tegyünk újabb adag tojáslét vékonyan.

6. Ha az új rész alja is megsült, de a teteje még „szottyos”, akkor ismét tekerjünk, csúsztassunk egy picit a „tekercsünkön” és így tovább, amíg el nem fogy a tojáslé.

Tálaláskor vágjuk vékonyabb, vastagabb szeletekre (mint a bejglit, vagy a hurkát) a tekercsünket.

Kínálhatunk hozzá szószokat, paradicsomot, petrezselyem zöldet, bármit.

Ha variálni szeretnénk, akkor már a tojásba is keverhetünk egyéb kiegészítőket, a lényeg, hogy aprók legyenek, nehogy a tekercsünk „megszakadjon”.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Végéhez ért az egyetem nyílt tantárgyi képzése

0
A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete sikeresen zárta a "Fejlett IT infrastruktúrák" című nyílt tantárgyát. Mint azt felsőoktatási intézményünk részletezte, a márciusban indult, "Fejlett IT...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW