KezdőlapGasztroKubai feketebab leves

Kubai feketebab leves

-

Ezen a héten a Karib-térség konyhájában teszünk kirándulást. A térség szigeteinek élővilága és a változatos történelem komoly nyomot hagyott az konyhán is. Az őslakosok, a hódítók, a rabszolgák, a kalózok, a kereskedők, az utazók és a milliónyi ember, akik megfordultak ott, mind valamit hozzátettek a konyhához.

Az alapvető hús alapanyagok a marha-, sertés-, csirkehúsok, valamint a tenger gyümölcsei. A zöldségek is nagyjából minden szigeten azonosak. A rizs, a főzőbanán, a bab, a manióka (erről majd később bővebben), a koriander, a kaliforniai paprika, a csicseriborsó, a paradicsom, a burgonya, az édes burgonya, a kukorica és a kókusz mindenhol megtalálható.

Az egyes szigetek ízesítéseiben vannak különbségek, amelyek alapvetően a történelem nyomai.

Más a fűszerezése azon sziget ételeinek, ahol a spanyolok, majd a kalózok, végül az angolok voltak többségben (a Bahamák például), mint azoknak, ahol a franciák, majd az angolok irányítottak (Grenada). Említhetnénk még a spanyol, holland, francia, kalóz, rabszolga, mesztic gyökerekkel rendelkező Trinidad és Tobagot is.

A mai kiválasztottunk Kuba, a legnagyobb sziget a térségben. A történelmét és így a konyháját a spanyol, az angol, majd az amerikai és végül a forradalmár idők határozzák meg.

Kubai feketebab leves (előkészítés: kb. fél óra, elkészítés: kb. egy óra, elfogyasztás: a megfelelő hőmérséklet elérése után percek alatt).

Hozzávalók:

½ kg beáztatott feketebab (igazából bármilyen aprószemű bab jó),

1 nagy fej közepesre vágott kaliforniai paprika (a színe mindegy, de a legjobb a piros)

2 fej közepesre vágott főzőhagyma,

6 gerezd apróra vágott fokhagyma,

3 evőkanál olívaolaj (sima étolaj is jó),

½ teáskanál őrölt kömény (ha római köményt használunk, akkor enyhébb lesz az íze; szerintem jobb az enyhébb, de ahány ház…)

½ teáskanál oregánó,

1 babérlevél,

1 evőkanál apróra vágott korianderzöld,

½ evőkanál só,

½ evőkanál őrölt bors (a darált is jó),

1 teáskanál barnacukor,

1 evőkanál 10 %-os ecet,

1 dl száraz fehérbor,

pár csík pirított kaliforniai paprika,

pár darab óriás olívabogyó.

Elkészítés:

1. Rakjuk a babot, a közepesre vágott paprika, a főzőhagyma és a fokhagyma felét egy kuktába, öntsük fel vízzel úgy, hogy bőven ellepje és főzzük 40 percig.

2. Amíg a kuktában fő a babunk, addig egy nagy serpenyőben olajon pirítsuk (3-5 percig) meg a maradék közepesre vágott paprikát, a főzőhagymát, a fokhagymát, a köményt és az oregánót.

3. 40 perc után nyissuk a kuktát (vigyázzunk gőznyomással), vegyünk ki egy merőkanál főtt babot, amit pépesítsünk (mixerrel a legjobb) és tegyük vissza, hogy picit sűrűbb legyen a leves.

4. Öntsük a serpenyőnk tartalmát a kuktába és adjuk hozzá a babérlevelet és az óriás olívabogyót is. Majd főzzük újabb 20 percig, nyomás nélkül.

5. Adjuk hozzá a sót, borsot, barnacukrot, ecetet, fehérbort is.

6. Tálaláskor a csíkokra vágott pirított paprikákat tegyük bele és szórjuk meg a korianderrel.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Végéhez ért az egyetem nyílt tantárgyi képzése

0
A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete sikeresen zárta a "Fejlett IT infrastruktúrák" című nyílt tantárgyát. Mint azt felsőoktatási intézményünk részletezte, a márciusban indult, "Fejlett IT...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW