Mojito koktél – Karib-tenger, Kuba
A karibi életérzéshez nem csak zamatos ételek, hanem italok is tartoznak. Ráadásul jön a sulikezdés, a szülőknek szükségük van egy utolsó nyáresti kikapcsolódásra, illetve majd a dolgos mindennapok estéin is szükség lehet a nyugalom elősegítésére. Miért ne tehetnénk ezt koktélozással? A gyerek se szólhat, olyan, mintha szörpöt innánk…
A mojito történetét, eredtét illetően komoly vita van, elég régóta. Az alapját jelentő ital neve draque, drak, drac lehetett.
Az egyik vélekedés szerint ez az ital a XVI. századból ered, mint korabeli gyógyital.
Az eredeti receptet Sir Francis Drake után nevezték el, mint gyógyitalt. Drake egy, az angolok által támogatott kalóz volt, azzal az Erzsébet királynőtől kapott feladattal, hogy a spanyolok ellen harcoljon az Újvilágban. Állítólag Drake megtámadta Havannát, célpontja az Aztékok aranyát vigyázó kincstár volt. Néhány nap után azonban tovább hajózott, de „nyomott” hagyott az italával, ami feltehetően a „hajóján” érkezett.
Egy másik magyarázat szerint a havannai kolerajárvány idején egy bizony Ramon de Paula találta hatásosnak az italt.
A harmadik történet szerint a késő 1890-es években a helyi Draque szeszes italt cserélték Bacardi Carta Blanca rumra és az évtized folyamán a röviditalból hosszú lett. Ezt támasztja alá egy 1940-es kiadvány, ahol Frederick Villoch írja, hogy a csere után a Draque neve Mojito lett.
Egy havannai urbánus legenda alapján a Bodeguita del Medio bárban készítették az első Mojitot. Amiről Hemingway azt írta, hogy ez Kuba nem hivatalos nemzeti itala. „Ez nem csak egy ital volt, ez a nemzeti büszkeség szimbóluma volt”.
A szesztilalom idején tették nagyon népszerűvé az akkori amerikai vendégek. Elkészítés egyszerű és itatja magát. Néha túlságosan is…
Időterv:
Előkészítés: 5 perc,
Elkészítés: 2 perc,
Elfogyasztás: 5 perc,
Túlbuzgóság esetén a másnapi regeneráció: minimum 12 óra.
Eszközök:
1 hosszú pohár,
1 hosszabb nyelű kiskanál, vagy ami alkalmas keverésre,
1 jégzúzó (vagy egy tiszta csavarhúzó nyele, ami szentségtörés, de a szükség törvényt bont, ráadásul ez helyettesítheti a kiskanalat is),
Hozzávalók:
pár friss mentalevél
4 cl Bacardi rum,
½ lime leve,
egy marék törtjég,
2 cl koktél cukor szirup (vagy egy teáskanál barnacukor, ez is szentségtörés, de a szükség itt is törvényt bonthat),
2 cl gyümölcsszirup (ha éppen úgy kívánjuk),
2-3 dl jéghideg szódavíz (az ásványvíz sem rossz, de nem az igazi),
1 lime-, vagy citromkarika pohárdísznek,
koktélesernyőre nincs szükség (csak szemetet csinál és a negyedik után kiszúrhatja a szemünket).
Elkészítés:
1. Tegyük a kissé összezúzott mentaleveleket a pohárba.
2. Öntsük rá a rumot (ha egy kicsit megszalad a kezünk sem baj), a cukorszirupot, cukrot és a gyümölcsszirupot, ha van. (A képen látható egy dinnyés, egy mangós, az eredeti és egy erdei gyümölcsös Mojito).
3. Óvatosan keverjük össze.
4. Tegyük rá a törtjeget és egy kicsit zúzzuk, nyomkorásszuk.
5. Engedjük fel szódával és keverjünk rajta még óvatosan.
6. Lime-. vagy citromkarikával díszítsük. A koktélesernyő nagyon veszélyes, kerüljük el.