KezdőlapGasztroMarhahús Stroganoff módra – egy orosz nemesi étel 1871-ből

Marhahús Stroganoff módra – egy orosz nemesi étel 1871-ből

-

Az orosz, nemesi Stroganoff család egy időben, gyakran tartott lakomákat. A belépés feltétele a megfelelő ruházat és a kulturált viselkedés volt.

A mai receptük alapját jelentő étel is egy ilyen lakomára készült, a történet szerint 1871-ben. Így ez az fogás nem az eredeti orosz konyha fogása, hanem az újkeletű fejlesztések eredménye, amely egyesíti az orosz és a francia szakácsok leleményét.

Az első receptben, a mártás csak vajból, mustárból és tejfölből állt. A többi kiegészítő az idők folyamán került bele.

Elsősorban marha bélszínből érdemes készíteni, de bármilyen marha színhús, vagy akár csirkemell is jó. Ahogy a konyhapénz és a beszerzési lehetőségek engedik.

Időterv:

Előkészítés: 20 perc,

Elkészítés: 45 perc,

Elfogyasztás: 5-10 perc.

Szükséges eszközök:

1 db éles kés,

1 vágódeszka,

1 magasfalú serpenyő, vagy lábas,

1 keverő-merőkanál,

1 nem fedeles jénai tál, pihentetni az előpirított húst,

1 nem fedeles edény, tálka, amiben az összevágott zöldségeket tartjuk, majd összekeverjük a szószunkat, nem szükséges a hőállóság.

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj,

50 dkg vékonyra szeletelt bélszín (vagy bármilyen színhús),

2 evőkanál étolaj,

1 nagy fej, apróra vágott főzőhagyma,

25 dkg szeletelt csiperke,

1 teáskanál só, őrölt bors,

1 evőkanál liszt,

1 dl tejföl,

1 dl tejszín (a görög joghurt ugyan nem tartozik az eredeti alapanyagok közé, de szerintem jobb lesz, mint a tejszínnel, ráadásul a joghurt kevésbé zsíros),

1 evőkanál dijoni mustár,

1-2 db csíkokra vágott csemegeuborka.

Elkészítés:

0. Vágjuk apróra a hagymát, szeleteljük a gombát, csíkozzuk a csemege uborkát a vágódeszkán, majd tegyük a zöldségeket a nem hőálló tálba. Utána ugyanezen a vágódeszkán vágjuk vékony szeletekre a húsunkat.

1. Olvasszuk meg a serpenyőnkben a vajat (a sót ne most tegyük bele) és tegyük rá a vékonyra szeletelt húsokat. Pirítsuk 5-10 percig, addig, amikor már éppen puha kezd lenni és van egy pici kérge. A marhahúsnál vigyázzunk, mert meg is keményedhet. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy picit magasabb hőmérsékleten pirítunk és rövidebb ideig.

2. Tegyük az előpirított húsunkat a jénaiba, pihenni egy picit. Ne takarjuk le semmivel, ami lezárja, mert kellemetlen szaga lehet, ha lefedve hűl le.

3. Öntsük a serpenyőbe az olajat, majd alacsony lángon pirítsuk a hagymát, a gombát és a csemege uborkát. Most tegyük bele a sót és a borsot is.

4. Ne kevergessük túl sokat, a gomba kiereszti majd a víztartalmát és így nehezen tud leégni.

5. Miközben a zöldségek párolódnak, keverjük csomómentesre a lisztet, a mustárt, a tejfölt és a tejszínt (görög joghurtot, ha úgy kívánjuk, de ez nem tartozik az eredeti alapanyagok közé) a zöldséges tálkánkban.

6. Amikor elkezd megfőni a gombánk (elkezd levet ereszteni, forrni és már nem „csizmatalp” az állaga), akkor keverjük hozzá a szószt és tegyük vissza a húst. Majd főzzük puhára.

7. Rizzsel, tésztával, vagy krokettel tálaljuk.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Fogyasztóvédelmi előadással készül a kamara

0
A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Hogyan legyünk tudatos fogyasztók? címmel tart fogyasztóvédelmi elődadást május 9-én 14 órakor. Az eseménynek a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Latinovics...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW