Still life seeds and oils useful for health (flax, sesame, sunflower, olives, walnut, peanuts)
-Hirdetés-
Az élelmiszereink szinte elkerülhetetlen módon tartalmaznak különféle zsiradékokat. Ezek a zsiradékok lehetnek állati, vagy növényi eredetűek, esetleg mesterségesen előállítottak.
Meggyőződésem, hogy a mesterségesen előállított zsiradékok károsak.
Erre használható példa a margarin, ami egy szobahőmérsékleten is szilárd növényi olajok tejjel, vízzel, adalékanyagokkal előállított, mechanikailag habosított keveréke.
Ha vannak a hasznos növényi olajok, akkor miért is kell adalékanyagokkal felhabosítani?
Az adalékanyagok milyen hatással vannak az emberi szervezetre, ha képesek habosan tartani a növényi olajokat? Ezen talán érdemes elgondolkodnunk, mielőtt kivesszük a boltok hűtőiből.
A növényi olajok felhasználásával, tárolásával kapcsolatban van néhány fontos információ, amit jó tudni.
1. A tárolásuk. A növényi olaj élelmiszer, romlandó így evidens, hogy a megfelelő tárolása lényeges.
2. A felhasználásuk. A különböző olajokat, különböző célokra használhatjuk. Vannak olyan célok, amelyek azonosak lehetnek és vannak, amelyek különböznek. Ezekről is jó, ha tudunk.
3. A telített zsírsavak aránya. A telített zsírsavak a „rossz” zsírsavak. Jó, ha tisztában vagyunk az olajunk átlagos tartalmával és annak függvényében mérlegelünk a felhasználás kapcsán.
4. A telítetlen zsírsavak aránya. A „jó”, telítetlen zsírsavak mellett az arányuk is fontos.
Az ideális omega 6 – omega 3 arány = max. 3:1. Minél inkább eltér ettől az olajunk, minél több az omega 6, az omega 3 rovására, annál kevésbe jó.
5. A füstpontjuk (a táblázatokban a nem finomított olajokról van szól). Ez az a hőmérsékleti pont, amely felett bomlik és károssá válhat az olajunk. A mindennapi felhasználás kapcsán talán ez a leglényegesebb. Ki szereti az égett olaj ízű ételt?
Itt meg kell jegyezni, hogyha finomítják a növényi olajat, akkor emelkedik a füstpontja. Viszont a finomítást valamilyen oldószerrel végzik, egy elég bonyolult eljárással.
A maradék oldószer mennyiség szabályozott.
Célszerű megbízható, ismert, leellenőrizhető gyártó finomított olajtermékét használni. Még jobb, ha ismert gyártó, extra szűz, hidegen sajtolt termékét használjuk, még akkor is, ha drágább. Az egészséges olaj bizonyosan olcsóbb, mint a gyógykezelés.
Az alacsony füstpontú olajok. Ezeket az olajokat nem szabad hevíteni, főzésre használni, csak és kizárólag hidegen, salátákhoz.
Lenmagolaj
Tárolás:
A felbontása után 2 hónapig, hűtőben. Utána már csak fakezelésre jó.
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz
Telített zsírsavak [%]
9
Ω6: Ω3 arány
0,3:1 – kiváló
füstpont [C0]
107
Halolaj
Tárolás:
Csak hűtőben.
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz
Telített zsírsavak [%]
25
Ω6: Ω3 arány
csak omega 3 van benne
füstpont [C0]
113
Búzacsíraolaj
Tárolás:
hűtőben, nagyon hűvösben (szobahőmérséklet alatt)
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz
Telített zsírsavak [%]
17
Ω6: Ω3 arány
6,5:1 – jó
füstpont [C0]
107
Kendermagolaj
Tárolás:
hűtőben
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz, sütésnél csak a végén
Telített zsírsavak [%]
10
Ω6: Ω3 arány
2,5:1 – nagyon jó
füstpont [C0]
149
Közepes füstpontú olajok. Már alkalmasak a sütésre, főzésre, de nagyon körültekintően. Inkább csak salátákhoz, hideg krémekhez használjuk.
Kukoricaolaj
Tárolás:
száraz, hűvös helyen, zárt edényben
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz, főzéshez, sütésre nem alkalmas
Telített zsírsavak [%]
13
Ω6: Ω3 arány
59:1 – nagyon rossz
füstpont [C0]
160
Földimogyoró-olaj
Tárolás:
száraz, hűvös helyen, zárt edényben
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz, főzéshez, nagyon allergén!
Telített zsírsavak [%]
18
Ω6: Ω3 arány
34:1 – rossz
füstpont [C0]
149
Szezámolaj
Tárolás:
száraz, hűvös helyen, zárt edényben
Felhasználás:
salátákhoz, krémekhez, szószokhoz, főzéshez, sütésnél csak a végén
A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület arról számolt be, hogy sikeresen megtörtént az idei második pontytelepítés a Kikötői-öbölben és a Felső-öbölben. Előbbinél 3 mázsa, utóbbinál 7...
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi..
Ez a webhely cookie-kat használ, hogy javítsa az élményt a webhelyen való böngészés során. Ezek közül a szükségesnek minősített sütiket az Ön böngészője tárolja, mivel ezek elengedhetetlenek a weboldal alapvető funkcióinak működéséhez. Harmadik féltől származó cookie-kat is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogyan használja ezt a webhelyet. Ezek a cookie-k csak az Ön hozzájárulásával kerülnek tárolásra a böngészőjében. Lehetősége van arra is, hogy leiratkozzon ezekről a cookie-król. De ezen cookie-k némelyikének letiltása hatással lehet a böngészési élményére.
A szükséges cookie-k elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik anonim módon biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági funkcióit.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
A funkcionális cookie-k segítenek bizonyos funkciók végrehajtásában, mint például a webhely tartalmának megosztása közösségi média platformokon, visszajelzések gyűjtése és egyéb, harmadik féltől származó funkciók.
A teljesítmény-cookie-k a weboldal kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak megértésére és elemzésére szolgálnak, ami segít jobb felhasználói élményt nyújtani a látogatóknak.
Az analitikai sütiket arra használjuk, hogy megértsük, hogyan lépnek kapcsolatba a látogatók a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információt szolgáltatni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalom forrásáról stb.
A hirdetési cookie-k arra szolgálnak, hogy a látogatók számára releváns hirdetéseket és marketingkampányokat lássanak el. Ezek a cookie-k követik a látogatókat a webhelyeken, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések megjelenítéséhez.