Gasztro

Waldorf saláta – az elérhető luxus

A Waldorf-saláta modern verziója egy majonézes, gyümölcsös, diós saláta. Kiváló előétel, de akár főétel is lehet.

Az eredeti receptet a New York-i Waldorf – Astoria szálloda chefje, Oscar Tschirky alkotta. A saláta 1896-ban, egy jótékonysági esemény menüjében debütált.

Akkoriban almából, zellerből és majonézből állt. Például a dió, szőlő később került hozzá, egy 1928-as szakácskönyvben már így szerepel.

Az idők folyamán fejlődött, átalakult. A mai verziója ennek az evolúciónak köszönhető. A fejlődése azt mutatja, hogy népszerű és a szakácsok szívesen foglalkoznak vele.

Volt idő, amikor a luxust jelentette. Ma azonban, szerencsénkre, szinte bármelyik háztartás megengedheti magának.

Ezzel az étellel először 1996-ban találkoztam.

Akkoriban szokás, hagyomány volt, hogy a Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Karának végzős kohómérnök hallgatói, a Gyűrű- és Kupaavató Szakestély előtt, a főiskola dísztermében vendégül látták az őket oktató tanárokat, ipari vendégeket egy Állófogadás keretében.

A mi Állófogadásunk menüjében is volt ez az étel, sok más finomsággal. Ezekről majd később írok.

Időterv:

Előkészítés: 10 perc.

Elkészítés: 25 perc.

Elfogyasztás: 10 perc.

Szükséges eszközök:

1 db nagy keverőtál,

1 db éles kés,

1 db vágódeszka,

1 db evőkanál,

1 db teáskanál,

1 db merő-, keverőkanál,

1 db serpenyő.

Hozzávalók:

6 evőkanál majonéz,

1 kis pohár natúr joghurt,

1 evőkanál citromlé,

½ teáskanál só,

1 csipet őrölt bors,

2 db csíkokra vágott édes alma,

1 bögre félbe vágott édes, piros szőlő, a magnélküli a legjobb,

1 bögre vékonyra vágott zellerszár,

1 bögre nagy darabra tört dióbél,

½ fej fejes, fodros saláta.

Elkészítés:

1. keverjük össze a majonézt, joghurtot, sót, borsot, citromlevet.

2. Óvatosan keverjük bele az alma, szőlőt és a zellerszár szeleteket.

3. Tálalás előtt pirítsuk illatosra a diónkat.

4. A salátánkat mindig salátalevelekre tálaljuk, majd szórjuk meg a még langyos, illatos, pirított dióval.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW