Texasi citromos, levendulás kuglóf
Ebben az egyszerű süteményben keveredik a Texas államra korábban jellemző koloniális francia és spanyol gasztronómia. A levendulát a franciák telepítették oda Provence-ből, míg a citromot a spanyolok vitték magukkal Kaliforniába, Floridába. A gyarmati időkben így tudott keveredni a részben spanyolok, részben franciák által megszállt régi Texasban.
Elkészítésében egyszerű, harmóniájában csodálatos.
Hozzávalók:
2 teáskanál szárított levendula,
2 és ¾ csésze kristálycukor,
1 csésze olvasztott vaj,
¼ csésze levendulaméz,
6 nagy tojás,
2 teáskanál reszelt citromhéj,
1 teáskanál vanília aroma,
3 csésze finomliszt
½ teáskanál só,
¼ teáskanál sütőpor,
1 csésze tejföl
Elkészítés:
1. Melegítse elő a sütőt 160 Celsiusra.
2. Alaposan keverje össze a kristálycukrot és a szárított levendulát.
3. Keverje csomómentesre az olvasztott vajat, a levendulás cukrot és a mézet. Majd egyesével adja hozzá a tojásokat és azokat is keverje csomómentesre. Végül keverje hozzá a reszelt citromhéjat és a vaníliát.
4.Keverje össze a lisztet, a sót és a sütőport. Majd ezt a lisztkeveréket és a tejfölt felváltva, apránként keverje bele a levendulás, citromos, mézes, vajas, tojásos keverékbe.
5. Helyezze a tésztát a kivajazott, kilisztezett sütőformába.
6. Tegye be az előmelegített sütőbe és süsse 75-80 percig úgy, hogy 40-45 perc után takarja le alumínium fóliával (nehogy megégjen a teteje). Akkor van készen, amikor a beleszúrt ellenőrző pálcikát tisztán (tésztaragacstól mentesen) ki lehet húzni.
7. Tálaláskor szórja meg porcukorral.