Gasztro

Kesudiós csirke – Haiti

Haiti egy szigeten fekszik a Dominikai Köztársasággal, mégis két teljesen különböző ország. A haiti történelmet a spanyol, majd a francia gyarmatosítás, végül a katonai rezsimek határozták meg. Jelenleg ez a terület a teljes amerikai kontinens legszegényebb országa.

A konyháján meglátszik a korábbi rabszolga, spanyol, francia hatás, de a XIX. század kereskedői is komoly befolyással bírtak rá. Mivel manapság rendkívül szegény ország, így a gasztronómiájáról sem tudni sokat. A mezőgazdasága alapvetően kávét, olajokat, kakaót termeszt. Az élelmiszerek nagy részéből behozatalra szorul. A kesudiós csirke egy régi, a kereskedő és a gyarmati időkre emlékeztető, francia ihletésű recept.

Időterv:

Előkészítés: 10 perc.

Elkészítés: 25 perc.

Elfogyasztás: 10 perc, mert minden falatot ki kell élvezni.

Szükséges eszközök:

1 db vágódeszka, amin először a húst csíkozzuk, utána a zöldségeket. Ezen vágunk mindent és csak a legvégén mosogatjuk el egyszer.

1 db éles kés. Ezzel vágunk mindent és csak a legvégén mosogatjuk el egyszer.

1 db nagyobb serpenyő, vagy wok. Ebben csináljuk a teljes főzést, egymás után rakjuk bele a hozzávalókat, hogy ne legyen annyi csetres.

1 db merőkanál, amivel keverünk is, hogy ne legyen annyi mosogatni való.

1 db evőkanál, ezzel adagoljuk a fűszereket, a szószokat és ezzel kóstolunk. Felesleges a sok mosatlan.

Hozzávalók:

4 db csirkemell filé,

1 dl olívaolaj,

20 dkg kesudió,

egy-két egész szál csíkozott, szárított chili,

2 gerezd szeletelt fokhagyma,

2 kisebb csíkokra vágott paprika (zöld kaliforniai és/vagy kápia),

1 csokor nagyobb szálakra vágott újhagyma,

1 evőkanál cukor,

1 evőkanál szójaszósz,

1 evőkanál osztrigaszósz,

1 evőkanál halszósz,

1 evőkanál őrölt koriander,

1 késhegynyi őrölt szegfűbors (az evőkanál nyele is megteszi),

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg (az evőkanál nyele is megteszi).

Elkészítés:

1. Vágjuk csíkokra, kockára (ki, hogy szereti) a csirkemelleket és pár percig pirítsuk az olívaolajon. Pont annyi ideig, amíg elkezd kifehéredni.

2. Szórjuk bele a kesudiót és pirítsuk össze a csirkemellel. Annyi ideig, hogy a csirkemell elkezd levet ereszteni.

3. Tegyük bele a csíkozott szárított chilit (amit a húsos vágódeszkán vágunk össze, megspórolva a mosogatást). Pirítsuk további 2-3 percig, amíg elkezdi felszívni a hús levét és puhulni látszik.

4. Tegyük bele a szeletelt fokhagymát, a csíkozott paprikákat és az újhagymát (amiket a húsos, paradicsomos vágódeszkán vágunk össze, majd, amikor végeztünk, akkor mosogatjuk el). Óvatosan forgassuk össze.

5. Tegyük bele a cukrot, a szója-, osztriga-, halszószt. Ez utóbbi kettő nem feltétlenül muszáj, ha nincs, akkor tegyünk picivel több szójaszószt és ha kell, sózzuk. Ha a kedvünk úgy kívánja, akkor a három szószt kiválthatjuk Worcesterrel is, csak akkor melaszosabb lesz az íze.

6. Gyors átforgatás után tegyük bele a koriandert, szegfűborsot, szegfűszeget és főzzük készre, puhára.

7. Rizzsel tálaljuk

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW