Hot dog – a világ legismertebb street foodja
Van-e a nyugati ember által civilizáltnak gondolt világnak olyan szeglete, ahol a hot dogot ne ismernék?
Gyanítom, hogy nincs. Még nem jártam olyan országban, ahol ne találkoztam volna valamilyen hot dog félével.
Emlékszünk még a félbe vágott óriáskiflis magyar hot dogra?
Vagy éppen a fekete csíkos csomagolású hot dog kolbászra? Hányszor, de hányszor kentem magam össze a szétszakadt kifliből kifolyó mustárral, ketchuppal. Hiányzik. Sőt, szerintem jobb volt, mint a ma divatos amerikai hot dognak nevezett étel.
A kifliben lehet főtt, vagy sült kolbász, virsli, valamint a különböző és változatos kiegészítők.
Az észak-amerikai kultúra elengedhetetlen része a hot dog.
Kínáják un. street food truck-ból. Az utca embere csak oda sétál, rendel és pár perc múlva már eszi is. Az ilyen árusítóhelyeknél jellemző, hogy a feltéteket mindenki magának teszi rá, külön pulton kínálják azokat, kvázi ingyenesen.
Népszerűek az utak mentén, szezonálisan működő családi kifőzdék. Ezek esetében mindent a személyzet készít elő és általában van valamilyen saját, a helyre, vagy a családra jellemző szósz, kifli, vagy valamilyen specialitás.
Találkozhatunk vele a számtalan bowling centrumban is. A nagyobb városokban valamilyen gyorséttermek kapcsolódnak az ilyen szórakoztató centrumokhoz és a több tucatnyi pályán bowlingozó társaságok közvetlenül is oda rendelhetik a fogásokat.
A családi kifőzdék gyakorta kitelepülnek a különböző közösségi eseményekhez. Ezek általában valamilyen helyi sportpályák.
A hot dogos standokat, pultokat megtalálhatjuk a stadionok környékén és folyosóin is.
A hot dog alapvetően amerikai étel.
Ez is az amerikai bevándorlók egyik praktikus és közkedvelt terméke.
A történet szerint, az Amerikába vándorolt német vendégmunkások utcai étele. A XIII. század óta ismert frankfurti sertéskolbász alapján, 1805-ben, egy bizonyos Johann Georg Lahner bécsi hentes készített sertés és marhahús keverékből kolbászt, amit frankfurternek nevezett el.
A német bevándorlók azután ezt vitték magukkal Amerikába.
Az egyik leírás szerint, a német bevándorló Feuchtwanger úr úgy árulta a virslijét kenyérrel, hogy kesztyűt adott a vevőinek, az égési sérülések elkerülése érdekében. A feleségének azonban feltűnt, hogy nem kapták vissza a kesztyűket, ezért azt a javaslatot tette 1880-ban a férjének, hogy tegye bele a kenyérkébe, kiflibe a kolbászt, virslit.
Más történetmesélők szerint ugyanez a család 1883-ban, vagy 1904-ben tett hasonló módon. Sosem fog kiderülni pontosan, fogadjuk el a legrégebbit hitelesnek.
Van egy másik elmélet, amely szerint egy Charles Feltman nevezetű árus készítette először a hot dogot. A szekeréről árusította 1867-től, a New York-i Coney Island-en. Lehet, hogy ez volt a világ első street food truckja? Ami inkább cart, vagy buggy lehetett.
Az elnevezés hot része arra utal, hogy az étel friss, forró, a dog pedig arra, hogy a német kolbászgyárak, egészen a XX. század elejéig kutyahúst is felhasználtak a termékeikben.
A világban szinte minden jelentősebb hot dog régiónak van saját verziója.
Az alapok mindenhol ugyanazok.
Kifli, főtt virsli, vagy sült kolbász, valamilyen szósz és egyéb kiegészítők. Kanadába nagy divat a „foot long”, vagyis nagyjából 30,5 cm hosszú hot dog. Elég vicces, amikor egy kisgyermek birkózik egy ilyennel. 😊
Időterv:
Előkészítés: 5 perc.
Elkészítés: 5 perc.
Elfogyasztás: 5 perc.
A szükséges eszközök:
1 db éles kés,
1 db vágódeszka,
1 db lábas,
1 db kolbászfogó,
1 db evőkanál.
Hozzávalók:
1 db hot dog virsli, vagy kolbász,
1 db főtt, vagy grillezett virsli, vékony kolbász,
a kiegészítők, ízlés szerint (ketchup, mustár, majonéz, hagyma, uborka, saláta, bármi, ami van).
Elkészítés:
1. Melegítsünk vizet lábasban és tegyük bele a virslit, de ne főzzük, mert csak melegíteni kell. Vagy süssük át a virslinket, kolbászunkat a grillen.
2. Kissé melegítsük meg a kiflit. Ezt tehetjük sütőben, vagy mikróban is, de akkor tegyünk mellé forró vizet, hogy legyen egy pici pára. Megpiríthatjuk a grillen is.
3. Tegyük a virslinket, kolbászunkat és a kiegészítőket a kiflibe.