Gasztro

Medovik – az orosz mézes sütemény

A medovikot egy fiatal szakács készítette az 1820-as években, azzal a céllal, hogy lenyűgözze Badeni Erzsébet orosz cárnét, aki I. Sándor orosz cár felesége volt.

A történet szerint, a cárné rendkívüli módon elutasította a mézet, állítólag súlyos betegség gyötörte, akárhányszor csak mézet kóstolt.

Egy fiatal, udvari szakács azonban nem tudott erről a kínzó betegségről és megalkotta ezt a mézes süteményt.

A cárné sem tudta, hogy a sütemény mézzel készült és mivel ízlett neki, megkedvelte.

Igen, főleg a kisgyerekes szülők tudják, hogy a különböző sütemények olykor a legkínzóbb gyötrelmeken is segítenek. Régen is voltak csodálatos gyógyulások. 😊

A sütemény sokáig nem volt túl népszerű, viszont a szovjet idők alatt elterjedt.

Maga, a torta nem túl bonyolult, csak kicsit sokáig tart és kimondottan illik a magyar étrendbe (nem beszélve a kiváló gyógyítási képességeiről).

Időterv:

Előkészítés: 60 perc (a fél óra tésztahűtéssel),

Elkészítés: 120 perc (a fél óra krémhűtéssel) + 12 óra a hűtőben (a már összeállított tortát),

Elfogyasztás: pár perc, de függ a bibitől is 😊

A szükséges eszközök:

1 közepes lábas, keverőkanállal,

1 habverő,

1 kisebb tál a tojások felveréséhez, majd a tejföl és a cukor összekeveréséhez,

1 erősebb keverőkanál, a tésztakeveréshez,

1 nagyobb habkeverő tál,

1 evő- és egy teáskanál,

1 nyújtófa, deszkával,

1 éles kés a tészta vágásához,

1 nagyobb kenőkés, vagy spatula a krém kenéséhez,

1 morzsadaráló

6 sütőpapír,

A tészta hozzávalói:

3 db tojás (ebben az esetben nagy segítség lehet a tojáspor),

5 dkg olvasztott vaj,

15 dkg cukor,

5 evőkanál méz,

50 dkg liszt

2 teáskanál szódabikarbóna.

A tészta elkészítése:

1. A közepes lábasunkban keverjük össze a vajat, a mézet és a cukrot. Mindezt alacsony láng felett. Addig csináljuk, amíg a cukor fel nem oldódik teljesen. Ahogy feloldódott, vegyük le a tűzről és azonnal csináljuk a következő lépést.

2. Habverővel, nagyon gyorsan keverve elegyítsük bele a felvert tojásokat, apránként, folyamatosan. Vigyázzunk, hogy gyorsan keverjük, mert nem akarunk „tojásrántottát”.

3. Ahogy egyenletes lett a keverékünk, keverjük bele a szódabikarbónát és a lisztet, egyenletesen, csomómentesre.

4. Tegyük a hűtőbe kb. fél órára, amíg lehűl.

5. Vegyük ki a tésztát és vágjuk hat egyenlő részre. Majd ezeket az egyenlő részeket nyújtsuk a kívánt alakra (kör, négyzet, téglalap, mesefigura, ha bibit akarunk vele gyógyítani) és kb. 3 mm vastagra.

6. Süssük a tésztákat 175-180 Celsiuson, kb. 7 perc alatt aranybarnára, sütőpapíron.

7. Tegyük félre a tésztákat, hagyjuk kihűlni őket.

8. Vágjuk le a száraz szélüket és darálva készítsünk morzsát belőlük. Tegyük félre mindegyiket.

A krém hozzávalói:

900 dkg 20%-os tejföl,

50 dkg porcukor,

2 dl habtejszín.

A krém elkészítése:

1. Egy nagy habkeverő tálban, verjük habbá a habtejszínt.

2. Egy másik edényben keverjük össze a tejfölt és a cukrot, majd óvatosan keverjük bele a tejszínhabot.

3. Tegyük be a hűtőbe, legalább fél órára, amíg kissé „megkeményedik”.

A torta összeállítása:

1. A lapokat kenjük meg a kb. fél centi vastagon krémmel és tegyük egymásra. Ügyeljünk, hogy a krémből maradjon a torta tetejére, oldalára is.

2. Amikor az összes lapunk elfogyott, akkor a maradék krémmel kenjük be a tortánk szélét, tetejét.

3. Szórjuk meg a tortánk tetejét, szélét a sütilapok széleiből készített morzsával.

4. Majd tegyük vissza a hűtőbe, legalább egy éjszakára.

5. Tálaláskor gyümölccsel, mentalevéllel díszítsük.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW