Medovik – az orosz mézes sütemény
A medovikot egy fiatal szakács készítette az 1820-as években, azzal a céllal, hogy lenyűgözze Badeni Erzsébet orosz cárnét, aki I. Sándor orosz cár felesége volt.
A történet szerint, a cárné rendkívüli módon elutasította a mézet, állítólag súlyos betegség gyötörte, akárhányszor csak mézet kóstolt.
Egy fiatal, udvari szakács azonban nem tudott erről a kínzó betegségről és megalkotta ezt a mézes süteményt.
A cárné sem tudta, hogy a sütemény mézzel készült és mivel ízlett neki, megkedvelte.
Igen, főleg a kisgyerekes szülők tudják, hogy a különböző sütemények olykor a legkínzóbb gyötrelmeken is segítenek. Régen is voltak csodálatos gyógyulások. 😊
A sütemény sokáig nem volt túl népszerű, viszont a szovjet idők alatt elterjedt.
Maga, a torta nem túl bonyolult, csak kicsit sokáig tart és kimondottan illik a magyar étrendbe (nem beszélve a kiváló gyógyítási képességeiről).
Időterv:
Előkészítés: 60 perc (a fél óra tésztahűtéssel),
Elkészítés: 120 perc (a fél óra krémhűtéssel) + 12 óra a hűtőben (a már összeállított tortát),
Elfogyasztás: pár perc, de függ a bibitől is 😊
A szükséges eszközök:
1 közepes lábas, keverőkanállal,
1 habverő,
1 kisebb tál a tojások felveréséhez, majd a tejföl és a cukor összekeveréséhez,
1 erősebb keverőkanál, a tésztakeveréshez,
1 nagyobb habkeverő tál,
1 evő- és egy teáskanál,
1 nyújtófa, deszkával,
1 éles kés a tészta vágásához,
1 nagyobb kenőkés, vagy spatula a krém kenéséhez,
1 morzsadaráló
6 sütőpapír,
A tészta hozzávalói:
3 db tojás (ebben az esetben nagy segítség lehet a tojáspor),
5 dkg olvasztott vaj,
15 dkg cukor,
5 evőkanál méz,
50 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna.
A tészta elkészítése:
1. A közepes lábasunkban keverjük össze a vajat, a mézet és a cukrot. Mindezt alacsony láng felett. Addig csináljuk, amíg a cukor fel nem oldódik teljesen. Ahogy feloldódott, vegyük le a tűzről és azonnal csináljuk a következő lépést.
2. Habverővel, nagyon gyorsan keverve elegyítsük bele a felvert tojásokat, apránként, folyamatosan. Vigyázzunk, hogy gyorsan keverjük, mert nem akarunk „tojásrántottát”.
3. Ahogy egyenletes lett a keverékünk, keverjük bele a szódabikarbónát és a lisztet, egyenletesen, csomómentesre.
4. Tegyük a hűtőbe kb. fél órára, amíg lehűl.
5. Vegyük ki a tésztát és vágjuk hat egyenlő részre. Majd ezeket az egyenlő részeket nyújtsuk a kívánt alakra (kör, négyzet, téglalap, mesefigura, ha bibit akarunk vele gyógyítani) és kb. 3 mm vastagra.
6. Süssük a tésztákat 175-180 Celsiuson, kb. 7 perc alatt aranybarnára, sütőpapíron.
7. Tegyük félre a tésztákat, hagyjuk kihűlni őket.
8. Vágjuk le a száraz szélüket és darálva készítsünk morzsát belőlük. Tegyük félre mindegyiket.
A krém hozzávalói:
900 dkg 20%-os tejföl,
50 dkg porcukor,
2 dl habtejszín.
A krém elkészítése:
1. Egy nagy habkeverő tálban, verjük habbá a habtejszínt.
2. Egy másik edényben keverjük össze a tejfölt és a cukrot, majd óvatosan keverjük bele a tejszínhabot.
3. Tegyük be a hűtőbe, legalább fél órára, amíg kissé „megkeményedik”.
A torta összeállítása:
1. A lapokat kenjük meg a kb. fél centi vastagon krémmel és tegyük egymásra. Ügyeljünk, hogy a krémből maradjon a torta tetejére, oldalára is.
2. Amikor az összes lapunk elfogyott, akkor a maradék krémmel kenjük be a tortánk szélét, tetejét.
3. Szórjuk meg a tortánk tetejét, szélét a sütilapok széleiből készített morzsával.
4. Majd tegyük vissza a hűtőbe, legalább egy éjszakára.
5. Tálaláskor gyümölccsel, mentalevéllel díszítsük.