Tequeños
A venezuelai sajtrudacskák. Szintén kiváló vendégváró mártogatós, de remek köret is. Elkészítése gyors, egyszerű.
Hozzávalók:
½ kg félkemény sajt (a trappista tökéletesen alkalmas, de lehet más is),
2 csésze liszt,
5 evőkanál olvasztott vaj,
1 tojás,
1/2 teáskanál só,
2 evőkanál cukor,
1-1,5 dl langyos víz,
Elkészítés:
1. Vágjuk a sajtot kb. 2,5×2,5×5 centis darabokra.
2. Tegyük a lisztet egy nagy tálba, keverjük össze a tojással és az olvasztott vajjal, majd a sóval, cukorral és vízzel.
3. Gyúrjuk a tésztát csomómentesre, homogénre.
4. Ha meggyúrtuk a tésztát, tegyük félre fél órára, letakarva.
5. Fél óra pihenő után a lisztezett deszkán nyújtsuk 3-5 mm vastagra és egy éles késsel vágjuk ujjnyi széles, kb. 30 centi hosszú csíkokat.
6. A tésztával tekerjük be a sajtrudakat úgy, hogy a tészta mindenhol hermetikusan fedje a sajtot.
7. Forró olajban süssük ki a rudacskákat, majd papírtörlőn csepegtessük le.
Tálalás: szószokkal, vagy köretként kínálhatjuk.