Gasztro

Cubano szendvics – Kuba

Kuba történelméről és gasztronómiájáról már esett szó korábban, így erről most nem írnék.

A Cubano szendvics állítólagos eredete az 1860-as évekre nyúlik vissza. A világ a Chef című filmben ismerhette meg, bár a filmben szereplő szendvics egy újonnan kitalált étel. Floridába, az akkori kubai bevándorlók hozták magukkal és mint mindennek, ennek is számos változata létezik. Van azonban egy általánosan elfogadott eredeti szendvics, amit ebben a receptben ismerhetünk meg.

A „kenyere” furcsa lehet elsőre, de miután az első dokumentált szendvicshez egy amerikás olasz pék készítette, elfogadhatjuk a nálunk is kapható paninit.

A receptben szereplő egyéb belevalók alapvetően megfelelnek az 1934-es és az 1961-es utazási kiadványokban megjelent információknak, némi, de nem jelentős magyar aktualizálással.

Időterv:

A hús előkészítése :10 perc, pihentetése 12 óra,

A hús sütése: 3 óra,

A szendvics összeállítása: 5 perc,

Az étel elfogyasztása: 5 perc. Gyorsabban habzsolnánk, de túl meleg ahhoz.

A szükséges eszközök (a minimális mennyiségben, hogy minél kevesebb legyen a mosogatás):

1 nagy, hőálló tál a pácoláshoz és sütéshez. Ebben keverjük össze a pácot, pácoljuk a húst és sütjük meg, miután leöntöttük róla a pácot. Majd ebben szeleteljük és ebben tesszük a hűtőbe, a sütéskor visszamaradt marinád „ágyon”.

1 evőkanál a pác és a marinád elkészítéséhez. Ezzel adagoljuk a pác és a marinád fűszereit, ezzel keverjük össze és kenjük a húst.

1 éles kés a fokhagyma pucolásához és karikázásához (amit megoldhatunk a kezünkben is, vágódeszka nélkül), a panini felvágásához és megkenéséhez, a hús szeleteléséhez (a hőálló tálban).

1 nagy bögre a mentatea és a marinád elkészítéséhez.

A szendvics maga nem bonyolult, az alapja a sült sertés lapocka.

Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint elsőre tűnik.

A „titok” a pácban és a marinádban van, amivel előpácoljuk, illetve sütés közben kenegetjük.

A pác hozzávalói (1 kg lapockához):

5 dl 100%-os, tartósítószermentes narancslé,

5 dl víz,

1 evőkanál rizs-, vagy almaecet,

1 evőkanál só,

2 gerezd karikázott fokhagyma,

2 evőkanál barnacukor,

1 evőkanál őrölt bors,

1 evőkanál őrölt kömény,

A marinád hozzávalói:

2 evőkanál olívaolaj,

1 dl mentatea,

1 evőkanál citromlé,

1 evőkanál limelé,

1 evőkanál szárított oregánó,

1 evőkanál finom koriandermag por,

1 evőkanál dijoni mustár (jó sima mustár is, ha az van),

1 evőkanál őrölt bors,

1 evőkanál fokhagymapor,

1 evőkanál őrölt szerecsendió,

1 evőkanál őrölt szegfűbors.

A hús elkészítése:

1. Keverjük össze a pác hozzávalóit a nagy, hőálló edényben.

2. Tegyük bele a lapockát egyben és hagyjuk 12 órát pihenni a hűtőben.

3. Öntsük le a páclevet és tegyük be a 160 Celsiusra előmelegített sütőbe, letakarva.

4. Készítsünk 1 dl mentateát a nagy bögrében.

5. Tegyük a marinád fűszereit a mentateába és alaposan keverjük el, majd keverjük hozzá az olívaolajat is. Használjuk ugyanazt a kanalat és nagy bögrét.

6. Süssük puhára a húst (3 óra) úgy, hogy félóránként kenjük át a marináddal. Használhatjuk ugyanazt a kanalat.

7. Hagyjuk a húst a sütőedényben kihűlni és majd a szendvicsek összeállításakor ebben szeleteljük óvatosan, nehogy a késünk megsértse a bevonatot.

Hozzávalók szendvicsenként:

1 panini,

dijoni mustár (jó a sima mustár is, ha az van otthon),

vaj,

2-3 szelet gépsonka,

2-3 vékony szelet sült lapocka,

1 szelet sajt (a legjobb a svájci sajt, de a cheddar, trappista, mozzarella is jó),

pár szelet csemege uborka.

A szendvics összeállítása:

1. Vágjuk fel a paninit.

2. Pirítsuk meg a belsejét (sütőben, melegszendvics sütőben, ami van).

3. Kenjük meg az alja belső felét mustárral, a teteje belső felét pedig vajjal. Célszerű egy mustáros, majd egy vajas menettel megkenni az összeset. Majd a vajas késsel szeletelni a lapockát. Így kevesebbet mosogatunk majd.

4. A mustáros aljára tegyük a gépsonkát.

5. A gépsonkára tegyük a lapocka szeleteket.

6. A lapocka szeletekre tegyük a sajtot.

7. A sajtra tegyük a csemegeuborkát.

8. Majd zárjuk a tetejével. Tegyük vissza a sütőbe kicsit összeolvadni. Ha van kontaktgrillünk, akkor sütőpapírral grillezük, préseljük a szendvicset (nem ragad oda és egyszerűbb takarítani).

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW