KezdőlapGasztroLumpia – a Fülöp-szigetek tavaszi tekercse

Lumpia – a Fülöp-szigetek tavaszi tekercse

-

Az Ázsiában rendkívül népszerű tavaszi tekercs filippínó megfelelője a lumpia.

Ez egy vékony tésztatekercs, édes, vagy sós töltelékkel. Kínálják frissen, vagy sütve is.

A tányéron, mindig van mellett valamilyen szósz is. Ez lehet szója, édes-savanyú, ranch, majonéz, mézes-mustáros, édes-csípős, ecetes, tejfölös, vagy bármilyen, csak a képzelet szab határt.

A Fülöp-szigetekre és Indonéziába Japánból és a Hong-Kong melletti Kuangtung tartományból került ez az étel.

A történet szerint a XVII. században kreálták és viszonylag gyorsan elterjedt. Ami érthető, hiszen egyszerű alapanyagokból készül, jól eltartható és kimondottan kellemes.

A népszerűsége vetekszik a különböző sült és gőzgombócokéval.

A különböző gyarmati utazások következtében eljutott Hollandiába és Belgiumba is. Majd innen és az ázsiai éttermek közvetítésével szerte az egész világon.

A Fülöp-szigeteken és Indonéziában megközelítőleg 40 féle változata ismert hivatalosan. Ezt egészítik ki a házi, regionális ízesítések.

A tésztaköntös gyakorlatilag ugyanaz mindenhol, sőt kísértetiesen hasonlít az indiai chapatira (ami picit vastagabb), vagy éppen a magyar só-liszt gyurmára (más arányokkal, picit olajosan sütve).

A különbség csupán a töltelékekben és a sütési módokban van.

Egyes régiókban a már megsült, megfőtt alkotókat tekerik össze, máshol olajban sütik, vagy éppen grillezik a tekercset.

A töltelék gyakorlatilag bármi lehet. Zöldségek, gyümölcsök, tojás, vastag szószok, húsok, tenger gyümölcsei, bármi, amit apróra lehet vágni és emberi fogyasztásra alkalmas.

Én most a legegyszerűbbet, az olajban sültet mutatom be.

Időterv:

Előkészítés: 30 perc.

Elkészítés: 60 perc a tésztaköntösnek (30 perc pihentetéssel) + 10 perc az összeállításhoz + 30 perc a tekercsek sütéséhez.

Elfogyasztás: pár pillanat.

A szükséges eszközök:

1 db keverőtál a tésztaköntöshöz, majd a töltelék tárolásához,

1 db éles kés a zöldségek aprításához,

1 db vágódeszka,

1 db nyújtófa,

1 db 30-40 centis serpenyő a tésztaköntöshöz, a töltelékhez, majd a sütéshez,

1 db keverőkanál,

1 db evőkanál,

1 db teáskanál,

1 db grillfogó a sült tekercsek mozgatásához.

A tésztaköntös hozzávalói:

20 dkg liszt a tésztához, 5 dkg a lisztezéshez,

3 dl víz,

egy teáskanál só,

0,5-1 dl olívaolaj az elkészítéshez,

0,5-1 liter étolaj (a repce jobb, mint a napraforgó) a tésztatekercsek sütéséhez.

A tésztaköntös elkészítésének egyszerűbb módja:

1. Tegyük a lisztet a keverőtálba és gyúrjuk össze a vízzel, sóval.

2. Ha homogén és jól gyúrható, akkor lefedve tegyük hűvös helyre pihenni, 30 percre.

3. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3 cm vastag rúddá. Majd vágjunk kb. 3 cm hosszú kukackákat.

4. Gyúrjunk golyókat a kukackákból. (itt bevonhatjuk a gyerekeket is).

5. Lapítsuk el a golyókat, csináljunk kb. 15 centi átmérőjű korongokat.

6. Tegyünk egy korongot középre és kenjük meg felső felét vékonyan olajjal, szórjunk rá egy kevés lisztet.

7. Tegyük a következő korongot a már olajosra és kenjük be olajjal, szórjuk meg liszttel. Majd a harmadikat, negyedik és így tovább. Csináljunk egy „tortát”.

8. Amikor ezzel elkészültünk, akkor nyújtsuk az egész tortát kb. 30- 40 centi átmérőjűre, hogy pont elférjen a serpenyőnkben. Az egyes lapok nagyon elvékonyodnak majd. A szakadásuk megakadályozása miatt rétegeztük őket.

9. Ha ezzel is elkészültünk, akkor tegyük a serpenyőnket a tűzre és hevítsük fel alacsony, közepes lángon.

10. Ha meleg a serpenyőnk, akkor tegyük bele a kilapított tortát és mindkét oldalát süssük 10-15 másodpercig. Nagyon óvatosan fordítsuk meg, mert elszakadhat.

11. Ezután tegyük a kilapított, megsütött tésztatortát a vágódeszkára és úgy vágjuk le a szélét úgy, hogy négyzetes legyen a maradék.

12. Majd húzzuk szét a lapokat egymástól, de nagyon óvatosan, könnyed szakadhat. Ezt már ne bízzuk a gyerekre és ne is koktélozás után álljunk neki. Ezzel meg is vannak a tésztaköntöseink.

A tésztaköntös elkészítésének sokkal nehezebb, de eredetibb módja:

1. Az előzőhöz hasonló módon gyúrjuk, de egy éjszakát pihentessük a tésztát.

2. Most kezdődik a neheze.

3. Vegyük a ki a tésztánkat a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedjen.

4. Hevítsük fel a serpenyőnket alacsony hőmérsékletűre, szárazon.

5. Fogjuk meg az egész tésztalabdát és „kenjük be” vele gyorsan a serpenyőnk alját, körkörös mozdulatokkal. Ha ügyesek vagyunk, akkor nagyon vékonyan a serpenyőnk aljára „ragadva” „gumiszőnyeget” alakítunk ki. Majd ezt nagyon gyorsan távolítsuk el és jöhet a következő. Általában az első után fel szokták adni, de ön, kedves olvasóm, legyen kitartó.Vigyázzunk, mert nagyon könnyen szakad, egy ideig, amíg rá nem érzünk a mozdulatra. Utána gyerekjáték.

6. A szélük levágásával, ezeket is formázzuk négyzetesre.

A töltelék hozzávalói (megjegyzem, hogy ezernyi egyéb töltelék lehet, csak a fantáziánkon múlik, ez csak egy példa):

2 gerezd zúzott, inkább paszta jellegű fokhagyma,

1 kis fej nagyon apróra vágott, darabolt főzőhagyma,

10 dkg nagyon apróra vágott, darabolt sárgarépa,

10 dkg nagyon apróra vágott, darabot fehér káposzta,

10 dkg nagyon apróra vágott, darabolt paprika,

10 dkg mungóbab csíra,

1-2 csipet só,

1-2 csipet chilipor, vagy erőspaprika,

1 evőkanál szójaszósz,

1 evőkanál szezámolaj.

A töltelék elkészítése:

1. Tegyünk mindent a serpenyőnkbe.

2. Főzzük puhára, szinte pépesre. Ízlés szerint.

3. Hűtsük vissza és mossuk el a serpenyőnket.

A batyuk összeállítása és sütése:

1. Tegyünk két üres tésztaköntöst a finoman lisztezett deszkánkra.

2. Tegyünk 2-3 evőkanál hűvös tölteléket a tészta egyik felére, kb. harmadára.

3. Óvatosan fogjuk meg és a tésztákkal úgy csomagoljuk, tekerjük be a tölteléket, mintha ajándékot csomagolnánk. A szélét hajtsuk be, hogy egy viszonylag szabályos hengert kapjunk.

4. Ha mindegyikkel végeztünk, akkor hevítsünk olajat a serpenyőnkben és süssük aranybarnára a tekercseket, vagy akár grillezhetjük is őket.

5. Tűzforrón, valamilyen szósszal (szója, édes chili, majonéz, ketchup, mézes-mustár, bármilyen) kínáljuk. Ha van kedvünk, akkor egyesíthetjük a filippínó és a texasi konyhát, úgyis komoly amerikai hatás érződik a mindennapjaikon. Ehhez itt olvashatnak szószokat.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Nyitott napot tartott a bv. intézet

0
A büntetés-végrehajtási szervezet új toborzási koncepciójának megfelelően április 30-án megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. Mint arról a bv. beszámolt,...

Kezdődnek a ballagások

DunaOnline

FREE
VIEW