KezdőlapGasztroA megszokott lenne a jobb? – a tyúkhúsleveskocka teszt

A megszokott lenne a jobb? – a tyúkhúsleveskocka teszt

-

Korábban már többször szót ejtettünk az adalékanyagok hatásáról, a vajakról, az olajokról, a tejtermékekről, a gabonákról, vagy éppen a különböző porokról, pelyhekről, granulátumokról.

Most a leveskockákon a sor.

Mivel a leveskocka egy kényelmes megoldás, hiszen kinek van kedve állandóan alaplevekkel bajlódni és viszonylag könnyen elérhető, arra gondoltam, hogy vizsgáljunk meg egy párat.

Nem az egyes márkák közötti különbség érdekel.

A különböző gyártók elvileg azonos termékei közötti különbségek vizsgálata legyen a fogyasztóvédők, vagy a marketingesek dolga. Mérnök lévén, engem az azonos funkciójú, de részleteiben különböző termékek összehasonlítása érdekelt. Ha ezt a kíváncsiságot az egészség szolgálatába lehet állítani, akkor dupla örömben lesz részünk.

A tyúkhúsleveskockákkal kezdtem.

Kiválasztottam egy adalékanyagos, hagyományos leveskockát és egy csak természetes összetevőket tartalmazót.

A hagyományos, adalékanyagos leveskocka összetevői (javaslom megfigyelni, hogy mennyi „csirke” és zöldség van benne):

– jódozott só,

– kukoricakeményítő,

– pálmazsír

– rozmaringkivonat

– nátrium-glutamát

– dinátrium-5′-ribonukleotidok,

– cukor,

– búzaliszt,

– tyúkzsír 1,9%,

– aromák (búzával, zellerrel)

– szárított zöldségek (petrezselyemlevél, sárgarépa, vöröshagyma),

– szárított élesztőkivonat

– karamell,

– riboflavin,

– szárított tyúkhúspor 0,2%,

– szárított fokhagyma koncentrátum,

– maltodextrin.

A leírás alapján 2,1%-nyi „csirke, tyúk” alkotó, négyféle zöldség és rengeteg „E” van benne, ráadásul ketyegő bomba a gluténérzékenyeknek és van benne zeller.

A natúr leveskocka összetevői:

– tengeri só,

– pálmaolaj,

– cukor,

– szárított zöldségek 7,1% (vöröshagyma, sárgarépa, zeller),

– kukoricakeményítő,

– élesztőkivonatok,

– szárított csirkekivonat 5%,

– maltodextrin,

– csirkezsír,

– természetes aroma,

– fűszerek,

– olívaolaj 0,5%,

– lestyán,

– petrezselyemlevél,

– feketebors,

– babérlevél.

5% feletti a „csirke, tyúk” alkotórésze, minimum 7 féle zöldség, valódi fűszerek és olívaolaj is van benne, ráadásul nem fenyegeti a gluténérzékenyeket, viszont ebben is van zeller.

Engem már itt meggyőzött a natúr leveskocka.

Ha az árát nézem, akkor gyakorlatilag nincs különbség. Az egyik boltban az első az olcsóbb, a másikban a második, a különbség pár forint csupán. Az összetevők közötti különbség fényévnyi és őszintén nem értem, hogy a „hagyományos, adalékanyagos” hogyan kaphatott forgalmazási engedélyt.

A teszt körülményei azonosak voltak termékek esetében.

Mindkét esetben 1 liter, már forrásban lévő vízhez adtam egy kockát és 5 percig főztem őket teljesen egyforma teflonos edényben. A beoldódás 30-30 másodperc volt.

Habképzőséd egyik esetben sem volt jelentős, viszont volt különbség.

A hagyományos habjában lévő petrezselyemlevelek kirakódtak az edény falára, a natúrban viszont a felület közepén keringtek, egy kupacnyi habban. Az első esetben csak mosogatóval jött le a zöldfűszer, a másodikban viszont tálaláskor eltűnt a hab és a levélkék leúsztak a leves aljára. Tehát a hagyományosnál elveszett a petrezselyem, a natúrnál nem.

A zöldségtartalom különbsége szemmel látható.

A hagyományos leveskocka gyakorlatilag nem tartalmaz észrevehető zöldséget, a natúr viszont elég sokat. Ez látszik az összetevőkön is.

A zsiradékok különböző módon lebegnek a felületeken.

A hagyományos, adalékanyagos leveskocka zsiradéka táblákban úszkált a felszínen, a natúr pedig szépen egyenletesen eloszlott. A natúr sokkal gusztusosabb nekem.

A színek között is óriási a különbség.

A hagyományos, adalékanyagos halvány, sápadt, pedig külön színezék is van benne. A natúr erős és gazdag színű, miközben „csak” fűszereket és zöldségeket tartalmaz, külön színezék nélkül.

Az ízélmény mindkét esetben nosztalgikus.

A hagyományos, adalékolt leveskockalé íze „menzás”, a natúré „nagymamás”. Azt hiszem, hogy ezekkel a jelzőkkel el is mondtam mindent.

Az alábbi fotókon látszanak a különbségek.

Ezek alapján eldöntöttem, hogy bár továbbra is használok leveskockát, de az csak és kizárólag natúr lehet. Önnek is hasonló döntést javaslok, kedves Olvasóm.

Látható az adalékanyagos és a natúr leveskockák közötti különbség
-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Mintegy 230 felvételi elbeszélgetést bonyolított le az egyetem tanárképző intézete

0
Április 8-11 között lezajlottak a felvételi vizsgák a Dunaújvárosi Egyetem Tanárképző Központjában.-erről számolt be közleményében felsőoktatási intézményünk. Mint azt részletezik, 17 833 jelentkezővel a...
DunaOnline

FREE
VIEW