Ramen
Ezen a héten a japán konyhaművészetben teszünk látogatás. A japánok kultúrája, történelme a garancia a változatosságra. Az ételeik meglepően gazdag ízvilággal, zamattal rendelkeznek. Elkészítésük elsőre talán bonyolultnak tűnik, de valójában nagyon egyszerűek. A szakács úgy tud varázslatos meglepetéseket tenni az asztalra, hogy minden fogása megfelel a magyar ízlésnek is.
Ramen. A japánok világhíres gazdag tésztalevese. A konyhájuk nagyságrendileg 150 különböző rament ismer, ami a valóságban ennek a többszöröse is lehet, hiszen ahány ház, annyi szokás. A ramen nem is egy étel igazából, hanem egy tisztelgés a természet előtt. A ramen alapléből áll (ami lehet húsos, halas) és levesbetétekből (itt csak a fantázia és a beszerzési forrás szab határt). A receptünk csak egy példa, hiszen annyira változatos ez a leves Japán és világszerte.
Az alaplé hozzávalói:
2 csontos csirkemell
4 csirkeláb,
4 csirkeszárny,
½ kg leveszöldség,
1 fej vöröshagyma,
1 kg sertéscsont,
1 dl szójaszósz,
egy 3-4 centis gyömbér,
1 fej fokhagyma,
1 teáskanál só.
Az alaplé elkészítése:
1. Tegyük fel a csirkehúsokat, a leveszöldséget és a vöröshagymát egy lábasba, öntsük fel 3 liter vízzel és sózzuk meg.
2. Ahogy felforrt, tegyük takaréklángra és gyöngyözve főzzük 1,5 órán át, közben pótoljuk az elfőtt vizet.
3. Vegyük ki a zöldségeket, húsokat, majd a húsokat tegyük hűtőbe és szűrjük le a levet.
4. Tegyük bele a csirkelevesbe a sertéscsontot, a gyömbért, a fokhagymát és a szójaszószt.
5. Főzzük további három órán át gyöngyözve.
6. Három óra gyöngyözve főzés után vegyük le a tűzről és szűrjük le.
A leves hozzávalói:
– 4 db főtt tojás,
– 2 dl szójaszósz,
– 20 dkg főtt ramentészta, vagy rizstészta, de végső soron a szélesmetélt is jó, ha nincs más.
– 20 dkg mungóbab csíra,
– 10 dkg tofu négyfelé vágva (ez kihagyható, van, aki nem szereti),
– 4 db beáztatott algalap (ez kihagyható, van, aki nem szereti),
– 1 csokor újhagyma, karikára vágva,
– 1 teáskanál szezámmag,
– 1 teáskanál lenmag,
– 1 dl szezámolaj.
A leves elkészítése, összeállítása:
1. Áztassuk a főtt tojásokat a szójaszószban 1-2 órán át, amíg szépen megbarnulnak. A szójaszószt tegyük félre, majd ezzel ízesítünk a végén, ha szükséges.
2. A szezámolaj felén pirítsuk meg a szezámmag és a lenmag felét, valamint a mungóbab csírát.
3. Vágjuk csíkokra a csirkemellet és pirítsuk össze a csirkeszárnyakkal, csirkelábakkal.
4. Vegyünk négy nagyobb levesestányért.
5. Tegyünk egy-egy levesestányérba a húsból, a szárnyból, a csirkelábból ízlés szerint.
6. Tegyünk a húsok mellé a tésztából, a mungóbab csírából és a tofuból ízlés szerint.
7. Merjük rá a tűzforró, leszűrt alapléből ízlés szerint. Majd tegyünk bele félbevágott, szójás főtt tojást. Ha nem elég sós a levesünk, ízesíthetjük a tojást áztató szójaszósszal.
8. Szórjuk meg gazdagon újhagymával, csepegtessünk rá a maradék szezámolajból, szórjuk meg szezám és lenmaggal és tegyünk a tetejére az algalapból.