Moqueca
Moqueca, a Brazíliában nemzeti ételnek számító kókusztejes, tengeri halas sűrű leves, amelyet fogyasztanak levesként, de rizzsel főételként is. Az elkészítése tájegységenként változik, néhol a hal mellé tesznek bele kagylót, rákot, tintahalat és egyéb tengeri herkentyűket is.
A recept az egy alaprecept, ha kedveli a tenger gyümölcseit, akkor bátran főzze bele.
Hozzávalók:
1 kg nagyobb kockára vágott tengeri halfilé,
1 dl lime, vagy citromlé,
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej vékony szeletekre vágott vöröshagyma,
1 vékony karikára, szeletekre vágott zöld kaliforniai paprika,
1 vékony karikára, szeletekre vágott piros kaliforniai paprika,
3 gerezd apróra vágott fokhagyma,
pár darab apróra vágott chili, ízlés szerint,
0,5 kg apróra vágott paradicsom,
2,5 – 3 dl kókusztej, ahogy sikerül beszerezni,
0,5 – 1 liter hal alaplé, annak függvényében, hogy levest, vagy köret mellé főételt készít,
2 evőkanál apróra vágott korianderzöld,
1 teáskanál só, ízlés szerint.
Elkészítés, tálalás:
1. Tegyük a halakat egy edénybe, kissé szórjuk meg sóval és öntsük rá a lime, vagy citromlé felét. Hagyjuk fél-egy óráig a hűtőben pihenni.
2. Lassú tűzön pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olívaolajon, egy-két csipet sóval hintsük meg.
3. Tegyük bele a paprikákat, fokhagymát és a chilit. Főzzük kb. 5 percig, amíg a paprikák elkezdenek megpuhulni.
4. Tegyük bele a paradicsomot és öntsük fel a kókusztejjel és hal alaplével. Főzzük kb. 15 percig.
5. Tegyük bele a halakat, az ízesítő levét és a maradék lime, vagy citromlevet is.
6. Tűzforrón tálaljuk, a tetejét hintsük meg a korianderzölddel.