Picanha
A brazilok kedvenc steakje. Magyarországon keresztfartőnek hívjuk. A brazilok híres jó steakeket készítenek. Gyakorta grillkardra húzzák a húsokat. A picanha esetében is igaz ez. A húsokat a zsírréteggel együtt faszénen.
Hozzávalók:
fejenként egy-egy kb. 2,5 centiméter vastag szelet keresztfartő, zsírjával.
1-2 evőkanál mustár,
só
őrölt bors
fokhagyma granulátum
szerecsendió
egy lime, vagy citrom leve
izzó faszén és egy alkalmas grillsütő, a legjobb, ha van grillkard.
Elkészítés:
1. Vékonyan kenjük be a húsokat mustárral.
2. Szórjuk meg sóval, borssal, fokhagymával, szerecsendióval. Hagyjuk pár órát pihenni a hűtőben.
3. Gyújtsuk be a faszenet és várjuk meg, amíg grillezésre alkalmas lesz. Ezt onnan tudjuk, hogy már nem lángol, hanem csak izzik és jóval több az izzó rész, mint a fekete. Ha faszén brikettet használunk, várjuk meg, amíg teljesen kifehéredik.
4. Szúrjuk grillkardra a húsokat. Ha nincs, az sem probléma.
5. Oldalanként 6-10 percig süssük a parázs felett, ízlés szerint. Vékony szeletekre vágva, tűzforrón tálaljuk, kissé lime, vagy citromlével csepegtetve. Köretnek kevert salátát, parázs-, vagy steakburgonyát javaslunk.