Lomo Saltado
A perui nép gazdag marhahús egytál étele, amely némi kínai hatást is magában hordoz. Harmonikus, gazdag és laktató ebéd, vacsora.
Hozzávalók:
0,5 kg csíkokra vágott marhahús,
1 teáskanál római kömény,
1 teáskanál bors,
szükség szerint étolaj a burgonyához, marhahúshoz,
0,25 kg sült hasábburgonya.
0,5 dl olívaolaj a zöldségekhez,
1 evőkanál só,
2 gerezd apróra vágott fokhagyma,
1 fej csíkokra vágott vöröshagyma,
1 db csíkokra vágott paradicsom,
1 db csíkokra vágott kaliforniai paprika,
3 dl marhahús alaplé,
2 teáskanál szójaszósz, vagy Worcester szósz, ha valaki azt szereti jobban,
2 teáskanál vörösbor ecet,
2 evőkanál apróra vágott korianderzöld, vagy petrezselyem.
1 félbe vágott lime.
Elkészítés:
1. A csíkokra vágott marhahúst szárazon fűszerezzük be a borssal, római köménnyel és tegyük félre pihenni. Sót ne szórjunk rá, mert megkeményedhet, hiszen a só „kiszívja” a vizet belőle.
2. Amíg a fűszerezett marhahús pihen és pácolódik, addig süssük ki a hasábburgonyát.
3. A burgonya olajában süssük ki a marhahúst, egészen addig, amíg az ízlésünknek megfelelően puha lesz.
4. Egy tiszta és kellően nagy méretű serpenyőben pirítsuk a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, sózzuk meg. Ez pár perc legyen csupán, éppen csak addig, amíg a paprika kezd megpuhulni.
5. Öntsük rá a hús alaplét, a szószt és az ecetet, tegyük bele a sült marhahúst. Főzzük további 10 percig, óvatos keveréssel.
6. Végül tegyük bele a hasábburgonyát, a koriander, petrezselyem felét és óvatosan forgassuk össze.
Rizzsel és a maradék korianderrel, petrezselyemmel és a limemal tálaljuk.