Miso leves
A ramen mellett a másik világhíres japán leves. Kicsit megosztó, de szerintem nagyon finom. A tradicionális japán reggelik nélkülözhetetlen eleme. Számos változata ismert. Itt is igaz az ahány ház, annyi szokás elv.
Hozzávalók:
1,5 liter dashi alaplé (tegyünk fel 1,5 liter vizet forrni és szórjunk bele egy evőkanál szárított tengeri arany algát (kombu) és 3 evőkanál szárított halport (dashi), főzzük 15 percig gyöngyözve, majd szűrjük le),
5 evőkanál miso paszta (fehér, vagy vörös, ízlés szerint),
20 dkg kockázott tofu,
3 evőkanál tengeri alga, (wakame, más néven tengeri mustár)
1 evőkanál szezámolaj,
25 dkg tenger gyümölcsei,
1 csokor újhagyma (vagy snidling, ha éppen az van otthon), aminek a fele karikázott, a másik fele szálas,
pár karika chili (ízlés szerint).
Elkészítés:
1. A szezámolajon pirítsuk meg a tenger gyümölcseit, tegyük picit félre.
2. Keverjük a miso pasztát csomómentesen a dashi alaplébe, majd forraljuk fel.
3. Forrás után tegyük bele a tofut, a tengeri algát, a pirított tenger gyümölcseit és az újhagyma felét. Főzzük további 10 percig.
3. Tűzforrón tálaljuk úgy, hogy minden tányérba jusson tofu, tenger gyümölcsei és újhagymaszál is. A maradék újhagymával és pár karika chilivel díszítsük.