Gasztro

Teriyaki csirke

Az egyik leghíresebb japán főfogás. Elkészítése egyszerű, az eredmény csodálatos. Készülhet csirke, sertés, vagy marhahúsból, de tenger gyümölcseiből is. A köret lehet rizs, vagy tészta és a zöldségeknek is csak a fantázia szabhat határt.

A teriyaki igazából egy főzési technika, a „teri” a cukor adta csillogást jelenti, amíg a „yaki” a grillezést, vagy roston sütést, pirítást.

Hozzávalók:

1 kg csíkokra vágott csirkemell filé,

2-4 evőkanál szójaszósz, (a legjobb a világos, de bármilyen jó, akár ízesített is)

4-6 evőkanál teriyaki szósz (nem javaslom otthon elkészíteni, nem lehetetlen, de az igazán autentikus szósz elkészítéséhez nehéz az alapanyagok beszerzése),

1 evőkanál szezámolaj,

1 evőkanál nádcukor,

2 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál gyömbér por,

két szál csíkokra vágott sárgarépa,

15-20 dkg darabolt brokkoli,

1 csokor karikázott újhagyma,

1 evőkanál szezámmag,

4 adag főtt rizs.

Elkészítése:

1. Keverjük össze a szójaszószt, a teriyaki szószt, a szezámolajat, a nádcukrot, a fokhagymát és a gyömbérport egy nagy tálba.

2. Helyezzük a csirkehús csíkokat a keverékbe és tegyük el pihenni legalább egy órát a hűtőbe. Ha egész éjszaka pihen, még jobb.

3. Forró serpenyőn pirítsuk puhára, fényesre a húsokat a páclével együtt. Ne túlzottan nagy lángon csináljuk, nehogy az olajunk megégjen.

4. Ha fényesek a húsok, akkor pirítsuk hozzá a zöldségeket és az újhagyma felét.

5. Főtt rizzsel tálaljuk, újhagymával és szezámmaggal díszítsük.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW