Mit kenjünk a kenyérre? – három dolog a vajról, margarinról
Sokan élnek állandó időzavarban. Reggel rohanunk, délben sietünk, délután szaladunk, este igyekszünk. Csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy tényleg lassítsanak és nem is erről szeretnék írni. Azt meghagyom olyanoknak, akik sokkal jobban képes megfogalmazni a lassítás szabályait.
A rohanás mellett, ha tetszik, ha nem, bizony oda kell figyelnünk arra, hogy mit fogyasztunk.
Az élelem energia, az étkezés élvezet. Miért ne ötvöznénk e kettőt.
Meg tudjuk ezt úgy tenni, hogy azzal a lehet legkevesebb mérget vigyük be a szervezetünkbe?
Micsoda? Fogd csak meg a gyümölcslevem! – hangzik a válasz.
A napközi étkezéseket viszonylag egyszerűen megoldhatjuk szendvicsekkel.
Ha kellő odafigyeléssel állítjuk össze a szendvicseinket, akkor megtarthatjuk a megfelelő rost, fehérje és egyéb élettanilag szükséges anyagok beviteli arányait.
Viszont nehéz olyan leírást találni, ami rendet tesz a szendvicsek egyik legfontosabb hozzávalója, a kenyérre kent alkotók témakörében. Ez valahogy kívül esik a látómezőn, pedig nagyon is fontos.
Vágjunk is bele.
Mit kenhetünk a kenyerünkre? A felsorolás nem lesz teljes, de igyekszem.
Mehet rá vaj, margarin, kőrözött, zsír, pástétom, chutney, lekvár, különböző szószok és egyebek.
Ezek közül most a vajat és a margarint emelem ki. A többiről majd később írok.
A vaj:
A vaj nem más, mint emlősállatok tejéből készült, koncentrált zsiradék. Természetes élelmiszer.
Készítése:
Alapvetően, magas zsírtartalmú tejszínből készítik, erős mechanikai kezeléssel (köpülés). A köpülés folyamán, a tejzsír elválik az írótól. Van, ahol a bivalytejből erős keveréssel készítenek vajat, de nem ez az általános.
Vajat otthon is köpülhetünk.
Vegyünk magas zsírtartalmú habtejszínt és kezdjük el erősen felverni, keverni.
Egy ideig habosodik, majd hirtelen elkezd kialakulni a vaj, amikor is a zsírok apró gömböcskék formájában kiválnak.
Majd ezt az elegyet leszűrve (az írót össze is gyűjthetjük, jó lesz egyéb ételekhez) kapjuk a vajat.
Tárolása:
Ha kicsit megolvasztjuk és sózzuk, akkor formázható és eltartható is lesz.
Felforralva, majd hosszasan hevítve, a maradék író is kicsapatható, így még tovább eláll.
A vajat hűtőben kell tárolni.
Összetevők, zsírtartalom:
Az egészségességéhez annyit, hogy ez is zsír.
A teavajaknak legalább 80% a zsírtartalmuk, a szendvicsvajaknak minimum70%, amíg a vajkrémek 40% körüli zsírtartalommal bírnak.
A telített zsírsav tartalmuk nagyságrendileg 40-50%. Ami nem túl egészséges, de jó eséllyel nincs benne semmiféle káros adalékanyag, főleg, ha mi magunk készítjük, ízesítjük.
A margarin:
A margarin szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok, adalékanyagokkal, tejjel, vízzel és erős mechanikai behatásokkal gyártott emulziója (egymásban nem oldódó folyadékok erőszakos összekeverése, egymásban történő elegyítése). Mesterséges élelmiszer.
Készítése:
A kiválasztott növényi olajokat összekeverik az adalékanyagokkal és különböző fizikai és kémiai kezelésekkel gyakorlatilag egymásba préselik a cseppjeiket.
Az eljárások alatt a növényi olajok telítettlen zsírsavai telítetté válnak.
Ez rontja a növényi olajok eredeti előnyeit, egészséges tulajdonságait, ráadásul ott maradnak az adalékanyagok.
Képzeljük csak el, hogy mit művelhet a szervezetünkkel az azadalékanyag, ami képes az olyan erőszakosan összepréselt cseppeket egyben tartani, amelyek nem oldódnak egymásban.
Tárolása:
Hűtőben javasolt, általában 2-8 Celsius között.
Összetevők, zsírtartalom:
A margarinok is zsírok.
Az összes zsírtartalmuk 20-70% között szokványos.
Viszont van mellettük emulgeálószer, tartósítószer, színezék, aroma, vitamin, savópor, antioxidáns, víz, stb. Ráadásul, a gyártás folyamán, a növényi olajok telített zsírsavtartalma megmarad, sőt gyarapszik az átalakult telítettlenekkel.
A vajakkal és a margarinokkal kapcsolatban az a magánvéleményem, hogyha kenni szeretnénk valami a kenyérre és megoldható a szendvicsünk hűtése, akkor használjunk vajat.
Persze választhatunk pástétomot, lekvárt, bármit, de most nem ez a téma, ezekről majd később.
Ha tehetjük, akkor válasszuk a házi vajat, az a biztos.
Meglepően egyszerű.
Csak elővesszük a konyhai robotgépünket, feltöltjük habtejszínnel, bekapcsoljuk és várunk.
Pár perc múlva megtörténik a csoda és elválik a vaj az írótól.
Utána már csak szűrni, hosszasan forralni, majd megint szűrni, ízesíteni és formázni, hűteni kell.
Ha sütni szeretnénk, akkor pedig használjunk vajat, vagy növényi olajat.
Miért tennénk margarint az ételbe?
Miért tennénk a növényi olajok mellé még adalékanyagokat is az ételünkbe?
Ráadásul a különböző növényi olajok saját összeállítású keverékével egyediséget adhatunk a ételeinknek