Gasztro

Görög saláta – a nyaralások, a kerti partik emléke

Nem sok olyan van, mint a görög saláta. Gyakorlatilag egyszer mindenki megkóstolja élete során.

Magyarországon is népszerű és az ahány ház, annyi szokás elv alapján ezernyi változatáról gondolják, hogy az eredeti.

Nézzük, kinek lehet igaza!

A saláta alapvető hozzávalói a paradicsom, uborka, hagyma, feta. Eddig nagyjából hasonlítanak a sopszkára. Ezt egészítik ki az olajbogyó, az oregánó és az olívaolaj. Ezekben nagyban különbözik az említett bolgár ételtől.

Vannak olyan területek, ahol kerül bele kapribogyó, vagy pár szelet zöldpaprika.

A világban számos helyen és változatban kínálnak hasonló salátákat. Hol majonézzel, hol retekkel, vagy éppen olajos hallal.

Javaslom, hogy ezeket fogadjuk görög ihletésű salátáknak. Így talán pontosabb.

A gyorséttermek, kifőzdék, menzák kínálatában is szerepel.

Nagyon helyes, viszont arra ügyeljünk, hogy ahol a leve már tele van a szétázott fetával, ott inkább kérjünk mást.

Tzatziki sem való rá, főleg, hogy kevés helyen árusítanak valódi tzatzikit ezen a néven.

Eddig szokatlan módon, most kritikát fogalmaztam meg néhány vendéglátóssal kapcsolatban.

Igen, nem véletlenül. Ez az étel népszerű, finom, egészséges és kimondottan zavar, amikor feláldozzák a profit oltárán.

Az étkezésben hiszek, nem csupán az evésben.

Az étkezés a test és a lélek táplálásán túl nagyfokú tisztelet is. Tisztelet a fogyasztó részéről, hogy megbízik az étel készítőjében, tisztelet a szakács részéről, hogy a szaktudásával megajándékozza a fogyasztót, de tisztelet kell legyen az étellel, annak kreálójával, történelmével kapcsolatban is.

Időterv:

Előkészítés: 10 perc,

Elkészítés: 10 perc,

Elfogyasztás: 10 perc.

A szükséges eszközök:

1 db nagy keverőtál,

1 db éles kés,

1 db vágódeszka,

1 db evőkanál.

Hozzávalók:

1 db vastagra szeletelt kígyóuborka,

2 db közepes, vastagra szeletelt paradicsom,

1 fej szeletelt hagyma (ha lehet, akkor lila-, vagy főzőhagymát válasszunk),

15-20 dkg magozott olívabogyó (a fekete a legjobb, de zölddel is kiváló lesz a salátánk),

1 dl olívaolaj,

1 evőkanál szárított oregánó,

2-3 csipet só,

15-20 dkg feta.

Elkészítés:

1. Tegyük a keverőtálunkba a zöldségeket, majd pár csipet sóval sózzuk. Figyeljünk, hogy az olívabogyó és a feta sós már. Ne most legyünk szerelmes szakácsok. Illetve szerelmesek lehetünk, de ezekben a percekben ne vigyük túlzásba.

2. Pár perc után adjuk hozzá az oregánót, óvatosan keverjük el és hagyjuk 5-10 percig állni.

3. Öntsük rá az olajunk felét, keverjük el óvatosan. Tegyük be a hűtőbe, kb. egy órára.

4. A fetát közvetlenül a tálalás előtt kockázzuk a tetejére  és kínáljunk hozzá olívaolajat. Van, aki megszórja még frissen őröl színesborssal is. Nem ront rajta, sőt…

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW