Görög saláta – a nyaralások, a kerti partik emléke
Nem sok olyan van, mint a görög saláta. Gyakorlatilag egyszer mindenki megkóstolja élete során.
Magyarországon is népszerű és az ahány ház, annyi szokás elv alapján ezernyi változatáról gondolják, hogy az eredeti.
Nézzük, kinek lehet igaza!
A saláta alapvető hozzávalói a paradicsom, uborka, hagyma, feta. Eddig nagyjából hasonlítanak a sopszkára. Ezt egészítik ki az olajbogyó, az oregánó és az olívaolaj. Ezekben nagyban különbözik az említett bolgár ételtől.
Vannak olyan területek, ahol kerül bele kapribogyó, vagy pár szelet zöldpaprika.
A világban számos helyen és változatban kínálnak hasonló salátákat. Hol majonézzel, hol retekkel, vagy éppen olajos hallal.
Javaslom, hogy ezeket fogadjuk görög ihletésű salátáknak. Így talán pontosabb.
A gyorséttermek, kifőzdék, menzák kínálatában is szerepel.
Nagyon helyes, viszont arra ügyeljünk, hogy ahol a leve már tele van a szétázott fetával, ott inkább kérjünk mást.
Tzatziki sem való rá, főleg, hogy kevés helyen árusítanak valódi tzatzikit ezen a néven.
Eddig szokatlan módon, most kritikát fogalmaztam meg néhány vendéglátóssal kapcsolatban.
Igen, nem véletlenül. Ez az étel népszerű, finom, egészséges és kimondottan zavar, amikor feláldozzák a profit oltárán.
Az étkezésben hiszek, nem csupán az evésben.
Az étkezés a test és a lélek táplálásán túl nagyfokú tisztelet is. Tisztelet a fogyasztó részéről, hogy megbízik az étel készítőjében, tisztelet a szakács részéről, hogy a szaktudásával megajándékozza a fogyasztót, de tisztelet kell legyen az étellel, annak kreálójával, történelmével kapcsolatban is.
Időterv:
Előkészítés: 10 perc,
Elkészítés: 10 perc,
Elfogyasztás: 10 perc.
A szükséges eszközök:
1 db nagy keverőtál,
1 db éles kés,
1 db vágódeszka,
1 db evőkanál.
Hozzávalók:
1 db vastagra szeletelt kígyóuborka,
2 db közepes, vastagra szeletelt paradicsom,
1 fej szeletelt hagyma (ha lehet, akkor lila-, vagy főzőhagymát válasszunk),
15-20 dkg magozott olívabogyó (a fekete a legjobb, de zölddel is kiváló lesz a salátánk),
1 dl olívaolaj,
1 evőkanál szárított oregánó,
2-3 csipet só,
15-20 dkg feta.
Elkészítés:
1. Tegyük a keverőtálunkba a zöldségeket, majd pár csipet sóval sózzuk. Figyeljünk, hogy az olívabogyó és a feta sós már. Ne most legyünk szerelmes szakácsok. Illetve szerelmesek lehetünk, de ezekben a percekben ne vigyük túlzásba.
2. Pár perc után adjuk hozzá az oregánót, óvatosan keverjük el és hagyjuk 5-10 percig állni.
3. Öntsük rá az olajunk felét, keverjük el óvatosan. Tegyük be a hűtőbe, kb. egy órára.
4. A fetát közvetlenül a tálalás előtt kockázzuk a tetejére és kínáljunk hozzá olívaolajat. Van, aki megszórja még frissen őröl színesborssal is. Nem ront rajta, sőt…