Flatbread – az Észak-amerikai melegszendvics
Engedje meg kedves Olvasóm, hogy egyetlen szóval jellemezzem a flatbread-del való kapcsolatunkat. Imádom!
Amikor Kanadában éltem és már elfogott a honvágy, akkor az elején egy mekibe, majd egy burgerbe mentem „hazai” ízekért. Elég szánalmas, nemde?
Utána felfedeztem az un. head cheese elnevezésű ételt, ami sertés fejhús aszpikban.
Alakult már a szituáció. Nem volt reménytelen a helyzetem, de még mindig nem volt az igazi.
Itthon egész életemben utáltam a disznósajtot, a világból ki lehetne vele kergetni, de ott, tízezer kilométerre bármire képes voltam valami hasonlóért.
Érdemes egy kis időre külföldre költözni, persze szigorúan a hazatérés szándékával, hogy megtanuljuk értékelni azt, ami természetes módon jelenti az otthont.
Hát nem természetes, én megtanultam. Sosem volt kérdés, hogy a munkám végeztével hazatérek, de voltak nehéz pillanatok.
Tervem, hogy a nemzetközi üzleti és civil életben megszerzett tapasztalataimat a hazám szolgálatára hasznosítom.
Célom, hogy a saját példámmal mutassam be, semmi sem lehetetlen és egykoron majd átadjam a tudásomat, tapasztalatomat az utókornak. A kínai, Észak-amerikai autóipari csúcsvezetői szintig való eljutásom alatt sok mindent megtanultam, megtapasztaltam.
Nem adtam fel az otthoni ízek keresését, mentem tovább és egyszer csak, egy termelői piacon szembejött velem egy gyulai ízesítésű kolbász. Gyorsan vettem is belőle. Kicsit arrébb találtam Hungarian paprika elnevezésű TV paprikát.
A boltokban rendszeresen lehet kapni a Hungarian Salami elnevezésű szalámit.
Nem rossz, de a „magyar”-tól nagyon messze van. Hasonlít az itthoni uzsonna szelet szalámihoz.
Az igazi áttörést az jelentette, amikor felfedeztük London, Ontarióban a Budapest Éttermet és az Aranka Csárdát.
A Budapest Étterem alapító tulajdonos, Hayek Marika már sajnos elhunyt, de a több, mint 60 éves múlt alatt igazi magyar és európai kulináris központtá nőtte ki magát az étterme. Mi is többször megkóstoltuk az étlapon szereplő ételeket. Marika néni vidáman fogadott minket, beszélgetett velünk. Valószínűleg 56-os menekült és a szakácstudományát a szüleitől tanulhatta. Az ételek ízei szinte azonosak voltak a nagymamám ételeivel. Az édes káposztából készült töltött káposzta, vagy éppen a pirított darás almás rétes a gyerekkoromat jutatta eszembe.
Az Aranka Csárda valamivel fiatalabb étterem. A berendezés jellege alapján a nyolcvanas évek balatoni vendéglátása jutott eszembe. Itt is kiváló magyar ízeket találtam.
Nincs mindenhol magyar vendéglő és nem is lehet állandóan head cheese-t enni, így keresnem kellett „áthidaló” megoldást.
Ez a segítség lett a flat bread. Ami legalább valamelyest hasonlít a melegszendvicsünkre, csak teljesen más. 😊
A viccet félretéve ez egy olyan pizza féleség, amelyre tehetnek sonkát, sajtokat, rukkolát, paradicsomot, bármit. Nekem a kecskesajtos, gombás, paradicsomos a kedvencem.
A legegyszerűbben úgy járhatunk el, ha ovális pizzatésztára, vagy naan kenyérre helyezzük a feltéteket, majd megpirítjuk felső grillel.
Mivel ez alapvetően előétel, így célszerű háromszögekre vágni és úgy fogyasztani.