Sopszka saláta – Bulgária legismertebb étele
Ezen a héten nem kijelölt földrészeket, vagy országokat látogatunk meg a receptjeik segítségével, hanem adunk magunknak egy vitamin dózist, salátákkal. Jön az ősz, jön a tél, kell a tartalék.
Ráadásul hamarosan itt a disznóvágások időszaka is, nem árt ha kicsit vigyázunk a hasnyálmirigyünkre, epénkre.
A saláták gyakorlatilag egyidősek az emberiséggel.
Már a görög, római, perzsa időkben is fogyasztottak salátákat és különböző önteteket. Így volt ez a középkorban is.
A brit szigeten például nemesi ételnek számított. A XVI. században, Stuart Mária asztalán gyakorta volt főtt zeller, tejszínes mustárral, szarvasgombával, főtt tojással.
A XVII. századi Amerikában (Új-Hollandia, később New York, New Jersey, Daleware) már bizonyosan használtak különböző olajokat a salátáikra. A sopszka saláta alig több, mint 60 éves. A bolgár szocializmus promóciós terméke. A Fekete-tenger partjának turizmusa, éttermi népszerűsítési igénye kényszerítette ki a többi, más földrajzi régiók nevét viselő salátával együtt. Ezek közül csak ez maradt fenn.
1955-ben találták fel Várna mellett. A megalkotója egy bizonyos Petar Doychev, aki 2019-ben hunyt el, tehát meggyőződhetett az alkotása sikeréről.
Az étel megtalálható egy 1956-ban jóváhagyott állami receptkönyvben, mint első említés.
Maga a saláta Shopluk régióból származik. Ez a terület jelenleg Bulgária, Szerbia és Észak-Makedónia részét képezi. Így a saláta a Balkánon a nagyon ismert, népszerű.
Leginkább a hetvenes, nyolcvanas években terjedt el, amikor a Balkantourist erőre kapott. Az idősebbek még emlékeznek a Napos-part úticélra. Abban az időben a bolgár konyha nemzeti jelképeként jelölték meg. Így vált a leghíresebb bolgár étellé. Az EU 2014-es receptgyűjtésekor ez lett a legismertebb bolgár fogás.
Vannak olyan éttermek, családok, akik bolgár salátának nevezik a reszelt sajttal megszórt csalamádét, helytelenül.
Időterv:
Előkészítés: 10 perc.
Elkészítés: 10 perc + minimum 1 óra várakozás.
Elfogyasztás: 10 perc.
Szükséges eszközök:
1 db nagy keverőtál,
1 db salátás kanál, vagy bármi, ami alkalmas összekeverni a salátát,
1 db éles kés az aprításhoz,
1 db vágódeszka,
1 evőkanál.
Hozzávalók:
2 db közepes, paradicsom ízű paradicsom,
1 db közepes kígyóuborka,
1 db közepes főzőhagyma, vagy egy csokor újhagyma,
1 db közepes kápia, vagy kaliforniai paprika,
10 dkg bolgár sirene sajt, amit helyettesíthetünk sós vizes fetával is,
2 evőkanál napraforgó olaj
1 evőkanál 10% ecet (vagy almaecet, szerintem ezzel jobb, de így nem eredeti).
Elkészítés:
1. Vágjuk a hagymát apróra, nagyon apróra, majd tegyük a tálunk aljába.
2. Vágjuk össze a többi zöldséget is, kb. 1-1,5 centis darabokra, majd tegyük a tálunkba.
3. Az egészet szórjuk meg sóval, miközben óvatosan összekeverjük.
4. Tegyük a hűtőbe legalább egy órát pihenni, ha többet, az sem baj.
5. A morzsolt sajtot közvetlenül tálaláskor szórjuk rá.
6. Mindig kínáljunk hozzá napraforgó olajat és ecetet is, de ne keverjük össze. Bízzuk ezt a fogyasztóra.
Korábbi salátákról itt olvashat:
Texasi majonézes burgonyasaláta, ecetes uborkával