KezdőlapSportTöbb ezer néző kísérte figyelemmel a harminchét pilóta Eb-futamait az öbölben

Több ezer néző kísérte figyelemmel a harminchét pilóta Eb-futamait az öbölben

-

Fotók: Dunaújvárosi Hírlap/Laczkó Izabella

Az olasz Giuseppe Rossi nyerte az F-500-as motorcsónak Európa-bajnokságot vasárnap Dunaújvárosban, Havas Attila a második, Csákó Ferenc a nyolcadik helyen végzett. A GT15-ös kategóriában észt, a GT30-asban svéd győzelem született- írja az MTI. 

Három géposztályban rendezett motorcsónak Európa-bajnokságot a Magyar Motoros Vízisport Szövetség a múlt hétvégén városunkban, a Kikötői-öbölben.    A futamokat rendkívül alacsony vízállás mellett, szűk pályán rendezték meg. Az F-500-asok 1850 méteres pályán futamonként tíz kört teljesítettek. A GT15-ösök és a GT30-asok 850 méteres pályán versenyeztek, a kisebb kategória versenyzőinek nyolc, a nagyobbnak húsz kört kellett egy futamban teljesíteniük.   

Szombat

Az első napon, szombaton mindhárom kategóriában két-két futamot rendeztek. Az F-500-as motorcsónakok küzdelmében Havas Attila kétszer is rajt-cél győzelmet aratott, Csákó Ferenc pedig a nyolcadik helyről várhatta a vasárnapi folytatást a tizenegy induló közül. Havas Attila az MTI-nek elmondta: az volt a taktikája, hogy jó rajt után fel tudjon gyorsulni extrém nagy végsebességre, erre a hosszú egyenesek lehetőséget adtak. Közlése szerint óránkénti 186 kilométeres sebességgel is ment, ez soknak számít, általában 170 körüli sebességgel szokott versenyezni.

A 15 lóerős motorokkal hajtott GT15-ös kategóriában Jelinek Raven, Mihaldinecz Márkó és Riskó Lőrinc képviselte Magyarországot. A 30 lóerős motorokkal szerelt GT30-as kategóriában Lack Bálint, Fűke Andor és ifj. Sándor Péter ült hajóba.
A GT30-asok második futamában két versenyzőt is baleset ért: egy ütközés után a lett Roberts Miningset mentőhelikopterrel szállították kórházba, az észt Kärol Soodla hajójának pedig a motorja gyulladt ki szintén egy ütközés miatt.

Vasárnap

Az Európa-bajnokság második napján, vasárnap ugyancsak két-két futamra szálltak vízre hajóikkal a versenyzők. A legnagyobb várakozás az F-500-as kategória küzdelmeit előzte meg, hiszen Havas Attila mindkét szombati futamban fölényesen győzött, legnagyobb riválisai – a világbajnoki pontversenyben vezető észt Erko Aabrams, a szlovák Marián Jung és az olasz Giuseppe Rossi – viszont hibáztak. A vasárnapi harmadik futamban bár négy körön át vezetett, motorja meghibásodott és kénytelen volt megállni. Csákó Ferenc hajója is lelassult, de be tudott futni és értékes pontokat szerzett. A negyedik, mindent eldöntő futamban Havas beragadt a rajtnál és bár nagyon gyors tempóban eredt a mezőny után, nem volt esélye felzárkózni az élen haladókhoz, Csákó hajója pedig a második körben megállt. A futamgyőzelemért Rossi és Aabrams csatázott, végül az olaszt intették le elsőként és ezzel ő lett az F-500 idei Európa-bajnoka.

Az elsősorban az utánpótlás-nevelést szolgáló GT15 kategóriában a három fiatal magyar induló, Jelinek Raven, Mihaldinecz Márkó és Riskó Lőrinc feladata a rutinszerzés volt. A kategória bajnoki címét három futamgyőzelemmel az észt Hendriks Arula nyerte.

A GT30-as kategóriában is három magyar indulónak szurkolhatott a Kikötői-öböl közönsége. Fűke Andor a harmadik helyről várta a vasárnapi folytatást, azonban végül nem sikerült megszereznie a bronzérmet, ifj. Sándor Péter pedig motorhiba miatt nem tudta folytatni vasárnap a versenyzést. Ebben a kategóriában is északi siker született: száz százalékos teljesítménnyel a svéd Hilmer Wiberg lett az Európa-bajnok.
  
Sándor Péter, a szervező Magyar Motoros Vízisport Szövetség elnöke a versenyhétvégét értékelve az MTI-nek elmondta: 12 európai nemzet 37 versenyzője vett részt a három kategória küzdelmeiben. Hangsúlyozta: nagy öröm a rendezők számára, hogy több ezer néző tekintette meg a versenyeket a Kikötői-öböl partjáról, sokan érkeztek az ország távolabbi részeiről is.
Felidézte, hogy az öt éve indult Jövő bajnokai programnak köszönhetően nevelték ki azokat a versenyzőket, akik most a GT15-ös kategóriába továbblépve fejlődhetnek tovább.

Eredmények:
    F-500, Európa-bajnok:
   Giuseppe Rossi (olasz) 1100 pont
2. Havas Attila 895
3. David Loukotka (cseh) 750
…8. Csákó Ferenc 293

    GT15, Európa-bajnok:
   Hendrik Arula (észt) 1200 pont
2. Joonas Tristen Lootus (észt) 825
3. Mans Olofsson (svéd) 752
…11. Mihaldinecz Márkó 110
12. Jelinek Raven 74
13. Riskó Lőrinc 69

    GT30, Európa-bajnok:
   Hilmer Wiberg (svéd) 1200 pont
2. Kärol Soodla (észt) 1000
3. Sten Ivanov (észt) 750
…6. Fűke Andor 465
7. Lack Bálint 293
.9. ifj. Sándor Péter 124

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pomázi Csaba jókívánságai Pintér Tamás részére

0
A Dunaújváros távhőszolgáltatását érintő szerdai cikkünk tartalmi részét Pintér Tamásnak írt levelében megerősítette Pomázi Csaba. Emellett arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy így a...
DunaOnline

FREE
VIEW