KezdőlapEgészségVáltozások a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórházban

Változások a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórházban

-

A mai napon a következő közleményt kapta szerkesztőségünk:

Tisztelt Betegeink, Klienseink, ellátási körzetünkben élő Lakosok!

Önök előtt is ismert, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésével az egész ellátórendszer, így kórház-rendelőintézetünk működése is átállt „járványügyi üzemmódba” a központi utasításoknak megfelelően. A sürgősségi ellátások fenntartása mellett a halasztható vizsgálatokat, beavatkozásokat átmenetileg kénytelenek voltunk szüneteltetni. Ennek elsődleges célja a járványügyi kapacitás biztosítása volt, ide értve az ellátó személyzet fertőződési kockázatainak csökkentését is.

Ma már látszik, hogy az egészségügyi intézmények az idősotthonok mellett a legveszélyeztetettebb területek fertőződés szempontjából.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a központi rendelkezéseknek megfelelően az egészségügyi szakellátás rendkívül körültekintően, szabályozottan és fokozatosan újra elérhető lesz május 4-e után. Ezt olyan módon kell megvalósítanunk, hogy nem tehetjük indokolatlanul kockára ellátási képességünket, orvosaink, szakdolgozóink egészségét, ezen keresztül betegeink és a lakosság gyógyulási esélyeit. Ennek érdekében intézményünkben továbbra is elkülönített betegutakat tartunk fent a Covid19 gyanús és nem gyanús esetek számára. Az elsődleges szelekció a kórház előtti sátorban, valamint a rendelőintézetben újonnan felállítandó ellenőrző ponton történik.

Május 4-ét követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasítása alapján fokozatosan „a Covid19 átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat” kell fokozatosan visszavezetnünk. Az ellátási formák kiterjesztése szélesebb körben csak később, fokozatosan valósítható meg.

A tervezett, nem sürgősségi ellátások kizárólag telefonos konzultációt követően kerülhetnek sorra. Ez a konzultáció kiszűri azokat az eseteket, amelyeknél nem szükséges a személyes találkozás, hanem tanácsadás, receptfelírás is elegendő, természetesen ezeket is dokumentáljuk. A telefonos konzultáció alapján rendelkezhet az orvos kórházi beutalásról, vagy mentő rendeléséről is. A személyes találkozást igénylő eseteket pedig előkészíti azzal, hogy előzetesen dokumentálja a jelentkező anamnézisét, panaszait, rendszeresen szedett gyógyszereit stb., így a közvetlen kontaktus ideje csökkenthető. Tekintettel arra, hogy a Covid19 ellátásra elkülönített ágyszámot egyelőre fenn kell tartanunk, a könnyítés a szakrendeléseinket és az egynapos ellátást érinti.

A szakrendeléseket továbbra is a rendelőintézetben végezzük, ez alól kivétel a képalkotó diagnosztika, a baleseti sebészet, melyeket a műtőblokk földszintjén, továbbá az urológia, a kardiológia, a gasztroenterológia, melyeket a kórház főépületében végzünk. A kórházi főépületben történő betegmozgást minimalizálnunk kell, ugyanis itt a legnagyobb a fertőzésveszély. A beutaló köteles szakrendelések továbbra is csak beutalóval vehetők igénybe, és szakrendeléseinkre telefonon kell bejelentkezni rendelési időben átmeneti ideig az alábbi telefonszámokon (+36 25 550-…):

  • bőrgyógyászat            569
  • CT                              603
  • diabetológia                389
  • EKG                           165
  • fül-orr-gégészet          132
  • gasztroenterológia      284
  • ideggyógyászat          182
  • kardiológia                 165
  • laboratórium   (magánvérvétel is)      491, 484
  • nőgyógyászat             458
  • ortopédia                    175
  • pszichiátria                 575, 571
  • reumatológia               492
  • röntgen                       436
  • sebészet                      426
  • szájsebészet                465
  • szemészet                   528
  • traumatológia             175
  • ultrahang                    436
  • urológia                      257
  • véradó                        472

A rendelési időkről kórházunk honlapján tájékozódhatnak a www.pantaleon.hu/Betegellátás/Szakrendelések menüpont alatt.

A belépéskor testhőmérséklet mérést végzünk és néhány kérdést teszünk fel, hogy a Covid19 gyanús eseteket kiszűrjük. A betegek között legalább másfél méter távolságot kell tartani. Alapesetben minimum 15 perces előjegyzést alkalmazunk, mely a vizsgálat típusától függően változhat. A várókban egyszerre tartózkodók számát igyekszünk minimális szinten tartani. Az egyeztetett időpontot kérjük szigorúan betartani, elmulasztott időpont esetén újat kell kérni. Bizonyos ambuláns ellátásokhoz, melyek fokozott Covid19 átviteli kockázatot jelentenek, előzetes szűrést kell kérnünk.

Az egynapos sebészeti ellátások fokozatos visszavezetését is megkezdjük május 4-e után, erre a szakrendelések utalhatnak betegeket, függetlenül attól, hogy volt-e a veszélyhelyzet előtt időpontja valakinek.

Ezek a rendelkezések a járványügyi helyzettől és az igénybevételi szükségletektől függően változhatnak, erről folyamatos tájékoztatást adunk.

Köszönjük eddigi türelmüket, és kérjük, hogy vegyék figyelembe, hogy a teljes körű ellátás nem azonnal vezethető vissza, csak ésszerű módon, fokozatosan, hogy mind a járványügyi készenlétünket, mind pedig dolgozóink egészségét és munkaképességét meg tudjuk őrizni. Nem utolsósorban mérlegeljék saját kockázatukat is, így továbbra is csak kifejezetten indokolt esetben vegyék igénybe szolgáltatásainkat.

Köszönjük szíves együttműködésüket!             

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Végéhez ért az egyetem nyílt tantárgyi képzése

0
A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete sikeresen zárta a "Fejlett IT infrastruktúrák" című nyílt tantárgyát. Mint azt felsőoktatási intézményünk részletezte, a márciusban indult, "Fejlett IT...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW