KezdőlapPRCsúszós úton minden centi számít

Csúszós úton minden centi számít

-

A Hankook ultramagas teljesítményű téli abroncsokkal bővíti kínálatát.

Eső, latyak, hó, rossz látási viszonyok, jégpályává váló utak: télen ezek a körülmények az autósok legnagyobb ellenségei. Idén ráadásul korán érkezett a rossz idő, október derekán nemcsak a napokig tartó esőzés nehezítette a közlekedést, hanem talaj menti fagy is előfordult. Nem érdemes halogatni a téli gumik felszerelését, hiszen hideg és csúszós útfelületen még a legkiválóbb nyári abroncsok sem veszik fel a versenyt a speciális, téli összetételű és mintázatú gumikkal. A Hankook a 2020-as téli szezonra két ultramagas teljesítményű abronccsal bővítette kínálatát, amelyeket kifejezetten a nyugat- és közép-európai téli körülményekhez fejlesztettek.

A kellemesen enyhe szeptember után október közepén az ősz már a szigorúbb arcát mutatta: a napokig tartó esőzéssel megérkeztek a fagypont körüli hőmérsékletek is. Az előrejelzések szerint a következő hónapokban is a korábbi éveknek megfelelő, változékony, gyakran szélsőséges időjárásra számíthatunk. Ez nemcsak a közérzetünkre van kedvezőtlen hatással, hanem veszélyes helyzeteket idézhet elő az utakon is. Éppen ezért a Hankook kifejezetten a kiszámíthatatlan európai téli időjárást vette alapul a két új, ultramagas teljesítményű téli abroncsa fejlesztése során.

Továbbfejlesztett összetétel a még jobb tapadásért

A nyári abroncsok hidegben nem képesek ellátni a feladatukat: túl ridegek ahhoz, hogy megfelelő tapadást és stabilitást biztosítsanak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden szándékunk és igyekezetünk ellenére téli időjárási viszonyok mellett a nyári gumikkal a fékút akár másfélszeresére is megnőhet! A téli abroncsok esetén ezért az egyik legfontosabb szempont, hogy a gumikeverék nagy hidegben is megőrizze rugalmasságát. Az új Winter i*cept evo 3 termékcsalád gyártásakor a természetes gyanták mellett különleges adalékanyagokat is használnak annak érdekében, hogy az abroncs különösen alacsony hőmérséklet esetén és nedves úttesten is megfelelően tapadjon.

Díjnyertes mintázat a pontosabb irányíthatóságért

A téli abroncsoknak nem csak az összetétele, hanem a futófelülete is eltér a nyáriakétól: a különleges kialakítás szintén a jobb tapadást, a nagyobb kanyarstabilitást és a pontosabb irányíthatóságot segíti elő. A Winter i*cept evo 3 esetében a hatékony víz- és latyakelvezetésről a 20 százalékkal kiszélesített, két fő vízelvezető csatorna gondoskodik. Ezek nagy szerepet játszanak az aquaplaning, azaz a vízen felúszás veszélyének csökkentésében, ami a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt a hazai autósok számára is egyre nagyobb kockázatot jelent.

Itt azonban nem álltak meg a Hankook fejlesztőmérnökei: az új téli abroncsokat forgásirányos mintázattal látták el. Az eredmény? A korábbi mintázatokhoz képest vizes útfelületen a féktáv 7 százalékkal, míg havas útfelületen 10 százalékkal csökkent. A 3D-s lamellák optimális elhelyezkedésének köszönhetően ráadásul kevésbé kopik az abroncs, ezért hosszabb élettartammal számolhatunk.

A családi autókra és terepjárókra is gondoltak

Síkos úton az elindulásban igen, a fékezésben azonban az összkerékhajtás sem segít, ezérta jó minőségű téli abroncsok felszerelése az SUV-k számára is tanácsos. A Winter i*cept evo 3 X SUV-kra tervezett abroncsa már most 45 méretben elérhető: 17–22 colos pántátmérővel, 215–315 mm-es futószélességgel, 30-tól 65-ös szériáig és H – W sebességindexekkel. Személyautókra is széles választékban, összesen 50 méretben lesz kapható az új abroncs.

Független szakértők segítenek a választásban

Egy új téliabroncs-garnitúra komoly tétel a családi költségvetésben. A biztonságunk és a kényelmünk szempontjából sem mindegy, milyen minőségű termékre költjük a pénzünket. A kevésbé rutinos vásárlókat azonban nem csupán a gazdag választék, de a sokszor jelentős árkülönbségek is zavarba hozhatják. Abroncsok esetében is igaz azonban, hogy a gyanúsan olcsó termékek minősége messze elmarad a prémium gyártók kínálatában megtalálható abroncsok teljesítményétől gyakorlatilag valamennyi jellemző tekintetében. Érdemes tehát a független tesztek eredményeit is figyelembe venni a választáskor. Európa vezető autós magazinja, az Auto Bild például mindössze hat abroncsot ajánlott fenntartások nélkül a legutóbbi téliabroncs-tesztje után, melyen a Hankook Winter i*cept evo 3 abroncsa „Kiemelkedő” értékelést kapott.

(X)

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pályázati lehetőség a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek számára

0
Ismét pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek, a pályázatra a Nemzeti Kultruális Támogatáskezelő oldalán lehet jelentkezni. A pályázók legfeljebb 30  millió forint vissza...
DunaOnline

FREE
VIEW