KezdőlapProgramKiállítás nyílik a KMI-ben

Kiállítás nyílik a KMI-ben

-

Két, egymással szorosan összefonódó, párhuzamos jelenségekről tanúskodó, de mégis külön utakon futó alkotóút, önálló életmű körvonalai bontakoznak ki a négy éve elhunyt Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész emléktárlatán, illetve retrospektív kiállításán- így ír ajánlójában a Kortárs Művészeti Intézet, ugyanis január 28-án 18 órakor nyílik meg az intézményben Cyránski Mária szobrászművész emlék-, és ifjabb Koffán Károly festő- és grafikusművész retrospektív kiállítása.

A két művész az 1960-as évektől, főiskolai találkozásuk óta csaknem hat évtizeden át együtt, családi közösségben dolgozott, és munkásságuk 1965-től elválaszthatatlanul összekapcsolódott Fejér és Tolna megye közelmúltjának történetével, kulturális-művészeti krónikájával is. A Cyránski- ifjabb Koffán művészházaspár évtizedeken át számos hazai alkotótelep- és szimpozium munkájában részt vett; egyéni alkotói pályájuk a kecskeméti tűzzománc alkotótelepek, a dunaújvárosi acélszobrász szimpozionok történetével, hagyománykincsével is összeforrt. Műveikkel a hetvenes évektől egészen Cyránski Mária 2018-ban bekövetkezett haláláig évről évre jelen voltak az országos, Fejér és Tolna megyei tárlatokon, valamint külföldi kiállításokon. Gazdag, szerteágazó művészeti munkásságukat teljességében természetesen nem tárhatja fel ez a kiállítás, az ezúttal a Cyránski-hagyatékból és az ifjabb Koffán-kollekcióból válogatott kisplasztikák, domborművek, érmek, tűzzománcok, egyedi és sokszorosított grafikák, számítógépes kompozíciók, fotók és dokumentumok együttese. A Kortárs Művészeti Intézet tárlata tehát csak bepillantást adhat a két alkotó történelmi korszakokat összekötő periódikus törekvéseibe, és egyúttal fontos jelenségeket és tájékozódási pontokat jelöl meg és emel ki a Duna-menti térség XX. század utolsó harmadában és a XXI. század kezdetén lezajlott kulturális-művészeti eseménytörténetében.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

150 ezer forint adomány gyűlt össze a gyermekosztálynak

0
A Móricz Iskola képviseletében átadták a 27. Jótékonysági Pedagóguskoncerten összegyűlt adományt a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának - erről adott hírt egészségügyi intézményünk. Mint azt...

Pindúr Pandúrok az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW