KezdőlapKékfényBanki csalókra figyelmeztet a rendőrség

Banki csalókra figyelmeztet a rendőrség

-

Csalás miatt tett feljelentést egy 70 éves szekszárdi férfi, akit február 1-jén dél körüli időben több alkalommal hívtak különböző telefonszámokról.

Az első telefonáló az OTP Bank Biztonsági Szolgálat alkalmazottjának adta ki magát. Azt mondta, észlelték, hogy a felhívott férfi bakszámlájáról egy nagyobb összeget kíván valaki online vásárlás során leemelni. Ő pedig ellenőrizni szeretné, hogy a tulajdonos engedélyezte-e a vásárlást. A sértett azt mondta, hogy nem kezdeményezett vásárlást, ezért átirányították a következő ügyintézőhöz. A második csaló segítségével letöltött a saját gépére egy alkalmazást, majd a pénzét átutalta egy megadott számlaszámra. Ekkor hívta az OTP Bank Biztonsági Szolgálatának valódi munkatársa, aki tájékoztatta, hogy az utalás megtörtént és csalás áldozata lett. Ahogy a különböző kiberbiztonsági rendszerek egyre fejlettebbek lesznek, úgy próbálják meg a csalók is újabb módszerekkel megszerezni a személyes adatokat. Az áldozattá válás elkerülése érdekében az ilyen esetekre hívja fel a dunaújvárosi polgárok figyelmét a rendőrség. Az elkövetők ismeretlen ügyfeleket hívnak fel, azt állítva, hogy a bankkártyájuk, vagy a számlájuk veszélyben van, ezt követően, ha a csaló által bemondott pénzintézet nem egyezik az ügyfelével, akkor „átkapcsolást” ajánlva folytatja tovább a kitalált történetet, mondván, akkor majd ott tudnak segíteni, ezt követően a csalók arra kérik az ügyfeleket, hogy teljesen véletlenszerű, ismeretlen bankszámlára kezdjék el átutalni a pénzüket, így tudják megvédeni azt, több esetben arra is kérik az ügyfeleket, hogy technikai eszközeikre telepítsenek távoli elérést biztosító programot, amin keresztül a csalók további pénzeket tudnak leemelni. Soha senkinek ne adjuk meg banki azonosítóinkat, például a bankkártyánk adatait, egyszer használatos SMS-ben kapott vagy online banki jelszavainkat és PIN kódot, egyéb személyes adatainkat! Ne telepítsünk ismeretlen eredetű alkalmazást telefonunkra, vagy számítógépünkre! Ne engedélyezzünk távoli hozzáférést illetékteleneknek! Ne utaljunk ismeretlen személyek bankszámláira pénzt! Gyanús megkereséskor szakítsuk meg a telefonhívást.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Nyitott napot tartott a bv. intézet

0
A büntetés-végrehajtási szervezet új toborzási koncepciójának megfelelően április 30-án megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. Mint arról a bv. beszámolt,...

Kezdődnek a ballagások

DunaOnline

FREE
VIEW