KezdőlapKözéletMég ezen a hétvégén is nyitva!

Még ezen a hétvégén is nyitva!

-

Rendkívüli, hétvégi nyitva tartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. Június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt, köztük négy Fejér megyei kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között- erre hívja fel a dunaújvárosi polgárok figyelmét is a megyei kormányhivatal.

A részletes tájékoztatóban kiemelik, hogy ekkor kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. Okmányok pótlása, illetve első okmány kiadása a hétköznapi, megszokott ügyintézési időben lehetséges.

Fejérben négy kormányablakban

A megyei kormányhivatalok a lakosság érdekében vállalják szakembereikkel a plusz erőfeszítéseiket. A hétvégi nyitva tartással, június végéig 500 ezerrel több ügyfelet tudnak kiszolgálni. A cél az, hogy mindenkinek legyen ideje és lehetősége a június 30-ai határidőig meghosszabbítani az okmányok érvényességét.

A várakozással és ügyintézéssel együtt, átlagosan 40-60 perc alatt elintézhető az okmánycsere. Nincs szükség előzetes időpontfoglalásra. Akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot – akár hétköznap, akár hétvégén –, ha a foglalható időpontok már beteltek. Fejér megyében a székesfehérvári (Koch László utca 4/b), a dunaújvárosi (Október 23. tér 1.), a móri (Kapucinus tér 2.) és a bicskei kormányablakban (Szent István út 7-11. címen) várják az ügyintézők szombaton és vasárnap is az ügyfeleket.

Online is megoldható

Fontos tudni, hogy a jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt.

Ha lejárt a jogosítványa, az új okmányt – az orvosi alkalmassági vizsgálat után – személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban is megkaphatja. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon találnak az érintettek. Az első jogosítvány automatikus kiállításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link, a jogosítvány automatikus meghosszabbításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link, valamint, kategóriabővítés esetén, a jogosítvány automatikus kiállításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link segítségével gyorsan, bürokráciamentesen, otthon, fotelben ülve, kényelmesen megoldható a vezetői engedély megszerzése, illetve megújítása.

A fenti három eset online ügyintézése illetékmentes. Az első vezetői engedély megszerzése esetén a személyes ügyintézés is illetékmentes, azonban a jogosítvány meghosszabbítása és kategóriabővítése automatikus ügyintézésre vonatkozó nyilatkozat hiányában 4000 forintba kerül, továbbá ez az összeg 1500 forintra módosul a nyugdíjkorhatárt betöltő igénylő esetén.

A lejárt forgalmi engedélyek miatt viszont nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni.

A mindennapi élethez fontos

Már csak alig több mint két hétig, június 30-ig érvényesek tehát hazánkban a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek. Mint azt dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: ezek a mindennapi élethez elengedhetetlenül fontos dokumentumok. Banki ügyeket intézni, postán ajánlott levelet átvenni, a patikában bizonyos gyógyszereket kiváltani, a nyugdíjat átvenni a postástól, utazási kedvezményeket igénybe venni, tömegközlekedési bérletet vásárolni csak érvényes személyi igazolvánnyal, autót vezetni pedig csak érvényes jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel lehet.

Fontos tudni, hogy a június 1-jén vagy azután lejárt, illetve lejáró személyi okmányok csak a rajtuk feltüntetett dátumig érvényesek. Vagyis az automatikus hosszabbítás csak járvány miatti veszélyhelyzet ideje, tehát 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt okmányokra vonatkozik.

Előzzük meg a kellemetlenségeket, az esetleges büntetést! A nyitva tartó kormányablakokról a kormanyablak.hu oldalon tájékozódhatnak részletesebben. Kérjük, ne halassza az utolsó pillanatra okmányai megújítását, hiszen azok a mindennapi élet számos területén elengedhetetlenül fontosak

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

150 ezer forint adomány gyűlt össze a gyermekosztálynak

0
A Móricz Iskola képviseletében átadták a 27. Jótékonysági Pedagóguskoncerten összegyűlt adományt a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának - erről adott hírt egészségügyi intézményünk. Mint azt...

Pindúr Pandúrok az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW