KezdőlapProgramPénteken kezdődnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Pénteken kezdődnek a Székesfehérvári Királyi Napok

-

Fotók: fejer.hu

A Székesfehérvári Királyi Napok idén is gazdag kínálattal várja a vendégeket, köztük a dunaújvárosi családokat is. A Szent István ünnepe köré szervezett programsorozat augusztus 12-én, pénteken 21 órakor az „Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról” című dramatikus történelmi játékkal veszi kezdetét. Az idei év különlegessége, hogy augusztus 20-án az ünnepi közgyűlést – az Aranybulla Emlékév okán – az Aranybulla-emlékműnél rendezik meg.

Minderről a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján számoltak be. Mint írják, a programsorozatot megnyitó előadást új helyszínen, a Zichy-színpadon láthatják majd a nézők. Székesfehérvár 2022-ben emlékévet hirdetett az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából, ezért az eseménysorozatban több program is kapcsolódik az emlékévhez: a mozgó történelmi képregény a Fő utcán II. András és az Aranybulla történetét meséli el képekben, míg Egger Géza és Lábodi Ádám akrobatikus történelemóra-színháza szórakoztató módon igyekszik kideríteni, hova tűnt az Aranybulla hét eredeti példánya. A középkori élő sakk előadás idén II. András szentföldi hadjáratát idézi meg, a Városház téren pedig a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának, aki szeretne. A Szent István Király Múzeum is kiemelt figyelmet szentel az Aranybulla 800. évfordulójának és a város által meghirdetett Aranybulla-emlékévnek. Hagyományosan az ünnepi időszakban ingyenesen látogatható a Nemzeti Emlékhely és az Osszárium, ahová visszakerülnek a vizsgálatra elszállított csontok. A Múzeum díszudvara középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének, de történelmi európai harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd. Időutazásra hív mindenkit a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19–21. között. A belvárosban gólyalábasok mókáznak, zenészek járják az utcákat, két estén pedig – augusztus 19-én és 21-én – tűztáncosokkal is találkozhat a közönség a Bartók Béla téren. A rendezvénysorozat részletes programját az esemény honlapján lehet megtekinteni.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Dr. Molnár Lászlóra emlékeztek a selmeci hagyományok őrzői

0
Legendás főigazgatójukra, a 25 éve elhunyt Dr. Molnár Lászlóra emlékeztek a selmeci hagyományokat őrző hallgatók a dunaújvárosi köztemetőben - adta hírül felsőoktatási intézményünk. Dr....
DunaOnline

FREE
VIEW