KezdőlapSportNeszmélyi Luca a fellegekben, és Európa tetején

Neszmélyi Luca a fellegekben, és Európa tetején

-

Szerző: Gallai Péter Forrás: Duol.hu

Nagyszerű teljesítménnyel szerzett aranyérmet a junior légtornászok között hammock szeren Neszmélyi Luca, aki az olaszországi POSA légtorna Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Neszmélyi Luca az aranyéremmel Forrás: Családi fotó

A Bolognában június végén rendezett szenior, felnőtt, utánpótlás rúd és légtorna Eb-n minden idők legnépesebb magyar delegációja képviselte Magyarországot, versenyzőink százhárom számban mutatták meg tehetségüket rúd, karika, silk és hammock – ami egy magasban, több méteren rögzített függőágyra hasonlít – szakágban. Utóbbiban volt érdekelt a junior mezőnyben a tizennégy éves rácalmási Neszmélyi Luca, aki – mivel Dunaújvárosban ilyen mozgásformára nincsen lehetőség – a százhalombattai IndeepenDance mozgásstúdió igazolt versenyzője, ahol Balla Noémi az edzője.

Neszmélyi Luca és edzője, Balla Noémi Forrás: Családi fotó

Ez a sportág pár éve még gyerekcipőben járt, azonban évről évre dinamikusan fejlődve, mára egyre nagyobb hazánkban is az érdeklődés a légtorna különböző ágazatai iránt. Ha meg kell fogalmazni, akkor ez művészeti sport, olyan mozgásforma, amely a légies mozdulatokat ötvözi az erővel, hajlékonysággal és akrobatikus elemekkel. A Népszerűségét jelzi az is, hogy a Magyar Levegősportok Szövetsége egy 2016-os sportbaráti összefogás eredményeképpen 2018-ban hivatalosan is megalakult azzal a céllal, hogy a rúdsport és légtorna államilag elismert sportággá váljon.

A légtorna pontozásos alapú, az olaszországi Eb-n több tagú zsűri működött közre, akik a tornához hasonlóan az összpontszámot például az előadásmód, vagy az elemek nehézsége alapján állapítják meg, s ugyanúgy jár levonás rontás esetében. Luca esetében utóbbira nem került sor, végül a hammock nyolcfős döntőjét 128,900 ponttal nyerte meg, honfitársát, Németh Sárát (120,200) és az észt Gromovát (112,900) megelőzve.

Miután Luca szerényen nem akart nyilatkozni, ezért édesapja lapunknak elmondta, lánya két éve kezdte el versenyszerűen űzni ezt a sportágat, s már az elején látszott, hogy tehetséges. Aztán a heti négy edzéssel és a versenyekkel a háta mögött mostanra eljutott oda, hogy korosztályában ebben a számban ő lett Európa legjobbja az A kategóriás amatőrök között. Előtte azonban még sikerrel kellett venni a hazai bajnokságot, ahol több számban indult, végül hammockban nyert és úgy jutott ki Bolognába. A koreográfiát az edzőjével közösen állítják össze, ami egy szezonon keresztül állandó. Ezen kívül a zene és a ruha meg- és kitalálása is feladat még. Luca szerepelt már nemzetközi versenyen, de csak Magyarországon, ez volt az első ilyen szintű megmérettetése, tehát ennél jobb debütálást és bemutatkozást kívánni sem lehet. A fiatal sportoló mostani sikerével kvalifikálta magát a szeptember 7-10-e között megrendezendő világbajnokságra is.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

150 ezer forint adomány gyűlt össze a gyermekosztálynak

0
A Móricz Iskola képviseletében átadták a 27. Jótékonysági Pedagóguskoncerten összegyűlt adományt a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának - erről adott hírt egészségügyi intézményünk. Mint azt...

Pindúr Pandúrok az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW