Connect with us

Gazdaság

Már két éve működik a NAV adózók ügyintézését egyszerűsítő online nyomtatványkitöltője

mm

Published

on

Már több mint két éve működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltője, amivel mindenféle keretprogram nélkül egyszerűen, interneten, akár okoseszközről is, pár lépésben számos bejelentés és bevallás intézhető – közölte az adóhivatal az MTI-vel csütörtökön. Az online küldött bejelentések garantáltan hiba nélkül jutnak el a NAV-hoz.

Kiemelték: az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás) nyomtatványkitöltő bejelentkezés után az ügyfél adatait automatikusan betölti, ezért szinte kizárt a hibalehetőség – jegyezték meg. Az eSZJA-rendszerhez hasonlóan a program nem engedi beküldeni a hibásan vagy hiányosan kitöltött lapokat – tették hozzá.
    Az ONYA-val online intézhetők az adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos ügyek – részletezték. Az alkalmazásban kezelhetők – folytatták – többek között az adat- és változásbejelentések, a kisadózó vállalkozások nyilatkozatai, egyes jövedéki nyomtatványok és az adóelőleg-nyilatkozatok is. A programon keresztül bejelenthető továbbá a foglalkoztatás háztartási munkára, valamint a katások is online teljesíthetik az előző évről szóló elszámolásukat – tették hozzá utalva arra, hogy a szolgáltatások köre folyamatosan bővül.
    Egy magánszemély adószámának kiváltása a programmal nem tart tovább néhány percnél – húzták alá.
    Az alkalmazáshoz az internetkapcsolat elegendő, semmilyen programot nem kell telepíteni, a szolgáltatás ügyfélkapus, telefonos vagy e-személyis azonosítással használható – ismertette a NAV.

(mti)

Hirdetés